Preobrazba na Kosovu: iz varnostnih sil v vojsko

by Urednik

KOSOVO DOBIVA SVOJO VOJSKO

Kosovska vlada je pred dnevi na redni seji sprejela odločitev o transformaciji kosovskih varnostnih sil v Oborožene sile Kosova. Odločitev so sprejeli na osnovi analize in priporočil strateškega pregleda varnostnega sektorja na Kosovu, ki ga je vlada izdelala v dveh letih.

Po besedah premierja Tačija naj bi v Pregledu identificirali dejanske potrebe kosovske države, da bi lahko definirali vlogo in zmogljivosti vsake posamezne institucije na obrambnem področju, da bi bil slednji čim učinkovitejši. Izpostavili so tri cilje, ki naj bi jih obrambni sektor izpolnil v prihodnjem obdobju. Prevzel na bi odgovornost za varnost Kosova, nadaljevala naj bi se integracija evroatlantskih varnostih struktur Republike Kosovo in zagotavljal zavarovanje miru in varnosti na Kosovu in v regiji. S preobrazbo bodo tako Kosovske varnostne sile postale Oborožene sile Kosova, Ministrstvo za varnostne sile pa v Ministrstvo za obrambo Kosova.

Kosovske varnostne sileKosovsko vojsko so napovedovali že dlje časa, intenzivneje pa v lanskem letu, kar je nekajkrat izpostavil tudi kosovski minister za varnostne sile Agim Čeku. Po dosedanjih znanih podatkih naj bi imel kosovska vojska 5000 aktivnih vojakov in 3000 pripadnikov rezerve, njen letni proračun naj bi dosegel 65 milijonov evrov, kar je petino več kot znaša proračun sedanjih kosovskih varnostnih sil. Kosovska vojska bo imel v svoji  sestavi pehoto, nacionalno gardo, logistiko in poveljstvo za usposabljanje. O oborožitve ter o opremi zaenkrat javno še ne govorijo. Nove oborožene sile bodo morale delovati vzporedno z Natovimi silami na Kosovu, katerih zmanjšanje je zaradi napetosti na severnem delu države padlo v vodo.

Kosovske varnostne sile

Preobrazba kosovskih oboroženih sil bo imela tri faze. V prvi do leta 2016  na bi spremenili Ustavo in z njo določili vlogo in mandat bodoče Vojske Kosova. Vzporedno s tem procesom bodo ukinjali Kosovske varnostne sile, izdelali vojaško doktrino, vzpostavili potrebno infrastrukturo in začeli z usposabljanjem. V naslednji fazi do leta 2019 naj bi vzpostavili poveljstva, nadzor ter se začeli oskrbovati z opremo ter oborožitvijo. V zadnji, tretji fazi bodo popolnili tako kadre kot opremo, izdelali sistem usposabljanja ter dosegli polno operativno zmogljivost.

Na seji vlade je minister kosovskih varnostnih sil Čeku zahteval tudi sprejetje odločitve o ustanovitvi posebnega študija na prištinski univerzi, na katerem bi se izobraževal bodoči poveljniški kader Kosovskih oboroženih sil.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki