Slovenska častnika prejela visoko Natovo odlikovanje

by Urednik

MEDALJO ZA ZASLUGE PODELIL GENERALNI SEKRETAR ZVEZE NATO

Natova medalja za zasluge ali Nato Meritorios Service Medal je bila uvedena leta 2003, na leto pa se jih podeli manj kot 50. Redka čast je za leto 2015 doletela kar dva častnika Slovenske vojske.

Natovo medaljo za zasluge sta za opravljeno delo na mednarodnih dolžnostih v letu 2015 prejela podpolkovnik Boštjan Močnik, poveljnik 31. kontingenta Slovenske vojske na Kosovu, in podpolkovnik Anton Klopčič, pripadnik Natovega poveljstva v Italiji (JFC Neapelj).

Natova medalja za zasluge je najvišje odlikovanje zavezništva, ki ga od leta 2003 generalni sekretar Nata osebno podeljuje vojaškim in civilnim osebam za poseben pogum pri izvajanju nalog v težkih ali nevarnih razmerah, izkazano izjemno voditeljstvo ali osebni zgled, izjemni osebni prispevek v aktivnostih Nata ter odrekanje in požrtvovalnost pri izvajanju nalog. Nato Meritorios Service Medal podeli generalni sekretar zveze Nato (od oktobra 2011 to funkcijo zaseda Norvežan Jens Stoltenberg)V preteklosti je nekaj pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske za izjemno voditeljstvo in predanost ter profesionalnost že prejelo Natovo medaljo za zasluge.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Nato, Slovenska vojska, CEAS Serbia

Povezani članki