Srbija na rusko-beloruski vojaški vaji Slavjanskoe bratstvo-2015

by Urednik

RUSIJA TKE TESNEJŠE VEZI S KITAJSKO IN SRBIJO

Minuli konec tedna se je srbski obrambni minister Bratislav Gašić mudil na obisku pri ruskem kolegu Sergeju Shoiguju, ki je napovedal novo vojaško vajo imenovano Slavjanskoe bratstvo – 2015 (Slavic Brotherhood, Slovanska bratovščina), na kateri bodo poleg Ruske vojske sodelovali še Beloruska in Srbska vojska.

Sergei Shoigu je v nedeljo (17. avgusta 2015) dejal, da je vaja izredno pomembna in si bodo prizadevali za predstavitev strokovnosti, bojne pripravljenosti in sposobnosti ruskih padalcev.

Gašić je dejal, da je vesel, da je prejel povabilo k sodelovanju na rusko-beloruske vojaške vaje Slavjanskoe bratstvo – 2015 in dodal, da bi to zagotovilo dragoceno taktično znanje in izkušnje za pripadnike Vojske Srbije.

Srbska in Ruska vojska sta v lanskem letu že sodelovali na skupni vojaški vaji specialnih padalsko-desantnih enot obeh držav, ki so izvedle desant Srem-2014.

Le nekaj dni pred tem se je Rusija dogovorila s Pekingom, da imata vojski (mornarici) obeh držav skupne manevre v Japonskem morju med 20. in 28. avgustom 2015. Zbrali se bodo v Zalivu Petra Velikega oz. v Vladivostoku, sodelovalo pa bo 7 kitajskih ladij, s šestimi helikopterji in petimi letali, 21 amfibijskimi oklepniki in 200 marinci. Pacifiška flota Ruske mornarice bo na manevrih sodelovala z do 20-imi vojaškimi bojnimi in spremljevalnimi ladjami, dvema podmornicama, desetimi bojnimi letali, devetimi amfibijskimi vozili in 200 marinci.

Ruski obrambni minister Shoigu je že konec julija 2015 dejal: “V luči trenutnih mednarodnih razmer igra krepitev prijateljskih vezi med vojskama Kitajske in v Rusije še posebej pomembno vlogo. To je naš skupni prispevek k miru in stabilnosti.”

Pripravil: A. Knific, foto: B92, Military Forum

Povezani članki