VIDEO: Desant ruske vojaške tehnike med vojaško vajo SREM-2014 v Srbiji

by Urednik

NAJVEČJI DESANT RUSKE VOJSKE V REGIJI PO LETU 1999

V Srbiji v teh dneh potekajo manevri Ruske in Srbske vojske – točneje specialnih padalsko-desantnih enot obeh držav, ki bodo izvedle desant Srem-2014. Priprave na največjo rusko-srbsko vojaško vajo (in največjo mednarodno vojaško vajo) v zgodovini Srbije so se začele v sredo 5. novembra 2014, ko so na srbskem vojaškem letališču Batajnica pristale desantne enote Ruske vojske iz Tula, ki so del 106. desantnega garnizona.

Ruska vojska je v Srbijo priletela s šestimi transportnimi letali Il-76MD, v katerih so pripeljali več desantnih oklepnih goseničnih vozil BMD-2, štirikolesnike ATV, brezpilotno letalo granat in motornega zmaja.

Pripadniki specialne brigade Srbske vojske bodo na vaji izskočili tako iz ruskih letal Il-76MD kot tudi srbskega transportnega letala An-26, prvič pa bodo izvedli desant z vrvjo s svojim helikopterjem Mi-8. Take manevre so srbski vojaki doslej izvajali le med vajo Eagle 2013 iz turških helikopterjev UH-60 black hawk.

V okviru priprav na skupno srbsko-rusko protiteroristično vojaško vajo specialnih enot Srem-2014 so ruski vojaki prvič v Srbiji izvedli desant dveh oklepnih bojnih vozil BMD-2, so sporočili iz pristojne službe obrambnega  ministrstva Ruske federacije. Vojaški manevri Srem-2014 potekajo v skladu z načrtom mednarodnega vojaškega sodelovanje oboroženih sil Ruske federacije.

VIDEO: Zračni desant oklepnih bojnih vozil BMD-2 v Srbiji

Iz vojaških transportnih letal Ruskih letalskih sil so na poligon Grabovci uspešno desantirali oklepnika BMD-2, pri tem pa so uporabili večkupolni padalski sistem MKS-350-9 in neupravljivi padalski sistem PBS-916, je izjavil predstavnik Ruske vojske poročevalcu agencije ITAR-TASS. Skladno z načrtom skupne vaje so izvedli še desant srbske padalske enote iz letala An-26 s pomočjo specialnih padal tipa „krilo“. Specialci so pristali na terenu, kjer poteka skupna protiteroristična srbsko-ruska vojaška vaja.

Prve priprave na desant Srem-2014 so se začele v nedeljo 9. novembra 2014, Srbija pa naj bi ruske vojake gostila dva tedna. Glavni del vaj se bo odvijal v tem tednu, ko naj bi v sredo potekala generalka in v petek 14. novembra 2014 pa glavni desant. Kot so zapisali na letalski spletni strani TangoSix, bo to verjetno največji desant opreme in vojakov Ruske vojske v tej regiji po desantu na prištinsko letališče v Slatini 12. junija 1999, ki ga je pred nosom sil zveze NATO zavzelo 200 ruskih padalcev. V času napada zveze Nato na Srbijo je Ruska vojska tako zavzela strateško letališče, ta manever pa še vedno velja za enega najbolj rizičnih, saj bi lahko sprožil vojno med Rusijo in ZDA.

Vojaško vajo Srem-2014 pa zaenkrat ekskluzivno pokrivata le ruska državna medija – TV Zvezda Rusia Today, na drugi strani pa le dva beograjska medija, medtem ko srbsko obrambno ministrstvo še ni objavilo nobene novice o vaji.

Ruske padalsko-desantske enote ali VDV (“Voiska Vozdushno-Desantnye”) so ena veja vojakov v Ruski vojski, ki združuje kopenske in zračne sile. Prva enota je nastala že med drugo svetovno vojno, ko je opravila dve pomembni operaciji in številne manjše med vojno, po letu 1945 pa se je razvila v največjo padalsko-desantno silo na svetu. Njihov moto je “Nihče, razen nas”.

Pripravil: B. Knific, A. Knific, foto: RT

VIDEO: Rusko-srbski vojaški manevri Srem-2014

Povezani članki