Nemške težave s pregrevanjem jurišnih pušk H&K G36

by Urednik

TEŽAVE S PREGREVANJEM PUŠKE G36 UGOTOVILI PO 20-IH LETIH UPORABE

Nemški parlament je iz uporabe vzel “plastične” jurišne puške Heckler & Koch G36 (5,56 × 45mm) v Nemški vojski, saj so na testiranjih ugotovili, da puška H&K G36 ni dovolj natančna v vročem podnebju in ko je pregreta (po več zaporednih strelih), so poročali nemški mediji v nedeljo 9. aprila 2015.

Študija, ki jo je opravilo posebna komisija nemškega obrambnega ministrstva, kaže na resne pomanjkljivosti pri jurišnih puškah G36 iz masovne proizvodnje (Nemška vojska jih uporablja od leta 1995). Po poročilih naj bi imela puška hibo v segrevanju med neprekinjenim ognjem in postane nezanesljiva zaradi spreminjanja temperature okolice, s tem pa se zmanjša njena zanesljivost (natančnost) po nekaj izstreljenih nabojih. Poleg tega povzroča težave tudi sprememba okolja – iz suhega v vlažno, poroča časopis Frankfurter Allgemeine.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je izvedela o težavah z jurišno puško H&K G36 že konec marca 2015 in naj bi zato odpoklicala iz uporabe vseh 167.000 kosov v oborožitvi Nemške vojske (Bundeswehr). Poročilo o rezultatih testiranja puške je izšlo na kar 372-ih straneh, testiranja pa so se začela po tem, ko so nemški vojaki že aprila 2012 na misiji v Afganistanu tarnali nad tem, da se jim puške G36 pregrejejo, ko izstrelijo več sto nabojev zapored.

Nemško obrabno ministrstvo je zato pred meseci ustanovilo posebno komisijo, katere naloga je bilo ugotoviti, ali puška resnično predstavlja grožnjo za življenje nemških vojakov (več o tem smo pred kratkim pisali v tiskani izdaji Revije Obramba).

Nemški proizvajalec pušk Heckler & Koch je zavrnil kritiko izvedencev in napovedal tožbo proti vladi. Jurišna puška G36 je bila zasnovana v začetku leta 1990-ih na zahtevo Bundeswehra, ki je želel z njo nadomestiti staro puško G3 (7,62 mm), kar se je začelo uresničevati v letu 1995.

Pregrevanje naj bi vplivalo na natančnost puške G36, saj naj bi bilo težko zadeti cilje na oddaljenosti 100 metrov, neučinkovite na razdalji 200 metrov in popolnoma neučinkovite na oddaljenosti 300 metrov. Puško G36 je komisija imenovala kot neprimerno za dolge spopade. Heckler & Koch je nato sporočil, da puška G36 ni bil namenjena za neprekinjen ogenj. S puško G36 je sicer moč izstreliti 750 nabojev na minuto.

Pripravil: A. Knific, foto: Bundeswehr

Povezani članki