Nova fotografija spornega iranskega “nevidnega” lovca F-313 qaher

by Urednik

NOVA SLIKA F-313 BOLJŠI DOKAZ DA NE GRE ZA MAKETO? 

Potem ko so v Iranu letos v začetku februarja predstavili prototip “nevidnega” lovca F-313 ali Q-313 (“qaher 313”) je pred dnevi v javnost prišla tudi prva fotografija novega letala na letališki pisti.

Po februarski predstavitvi prototipa novega lovca iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu in javnosti na desetdnevni slovesnosti ob praznovanju zmage islamske revolucije leta 1979, se je v strokovni javnosti pojavila debata, da gre le za maketo letala, ki ne bo nikoli poletela.

Ob prvih fotografijah (spodaj) “nevidnega” qaher so letalski strokovnjaki podrobno obrazložili dejstva, zakaj letalo ni sposobno letenja, če ga ne bi v veliki meri spremenili in izboljšali.

Po prvi predstavitvi in medijskemu pompu okoli zmožnosti letenja z iranskim lovcem F-313 se vse do sedaj v javnosti ni pojavila nobena nova fotografija. Na pakistanskem obrambnem forumu jo je objavila oseba z vzdevkom “Iranian Spotters.” Na novi fotografiji iranskega “nevidnega” lovca F-313 Qaher prevažajo po letalski pisti.

Še vedno pa nova slika ne prinaša ničesar novega o letalu glede na že videno. Pri fotografiji gre morda za delno fotomontaža, glede na nekatere sumljive zamegljene podrobnosti.

Pripravil: A. Knific, foto: Pakistan Defence Forum

Iranski nevidni lovec qaher Q-313 oz. F-313

Povezani članki