Obama zagrozil, da bodo sestrelili izraelska letala nad Iranom

by Urednik

ZDA SE DOGOVARJAJO Z IRANOM, IZRAEL ŽELI VOJNO

Obamova administracija je pripravljena izvesti drastične ukrepe za preprečitev izraelskega bombardiranja iranskih jedrskih objektov, ZDA so Izraelu celo zagrozile, da bodo sestrelili izraelske lovce, piše kuvajtski časopis Al-Jarida.

Leta 2014 je Izrael odkril, da ZDA vodijo skrivne pogovore z Iranom, v katerih so bili blizu podpisa dogovora o zmanjšanju gospodarskih sankcij proti tej islamski republiki. To pa je bil vzrok, Izraelci so se zbali, da bi dogovor ogrozil izraelsko varnost, da so izraelske oblasti začele načrtovati letalske napade na iranske jedrske objekte. Že pred dnevi je v javnosti odjeknila tudi novica, da se je Izrael dogovoril s Savdsko Arabijo, da lovci Izraelskih letalskih sil lahko uporabljajo njihov zračni prostor med napadi na Iran.

Ozadje celotne zadeve je v nedeljo 1. marca 2015 razkril kuvajtski časopis Al-Jarida, ki se sklicuje na dobro obveščene vire v izraelski vladi. Prav ta je časopisu zaupal,  da so se izraelski premier “Netanjahu in njegovi poveljniki po štirih nočeh posvetovanj dogovorili, kako izvesti uspešen napad na objekte, ki so v iranskem jedrskem programu.”

Izraelski premier Netanjahu je v torek 3. marca 2015 nagovoril ameriški kongres, ki ga je skušal prepričati o nujnosti posredovanja proti Iranu in zavrnitvi dogovora.

Še bolj šokanten pa je bil odziv ameriškega predsednika Obame na domnevno vojaško posredovanje Izraela v Iranu. Neznani izraelski minister je razkril načrt ameriškemu državnemu sekretarju Johnu Kerryu,  po preučitvi načrta napada pa je sam predsednik Obama zagrozil, da bo Ameriška vojska sestrelila vsako izraelsko bojno letalo, še predno bi lahko doseglo iransko mejo. Ameriška stran je novice o grožnjah Izraelu zanikala.

Izraelske letalske sile so medtem že začele pospešene priprave na letalske napade na cilje v Iranu, vendar so bili v luči Obamove grožnje prisiljeni opustiti priprave, pišejo pri kuvajtskem časopisu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki