Pakistan Kitajski naročil izdelavo 110 večnamenskih lovcev JF-17 thunder

by Urednik

VELIKE PAKISTANSKE POTREBE PO NOVIH VEČNAMENSKIH BOJNIH LETALIH

Pakistan se je s Kitajsko dogovoril za nakup (proizvodnjo) 110 lovcev PAC JF-17 thunder (na Kitajskem CAC FC-1 xiaolong), saj pakistanski obrati ne morejo izdelati zadostnega števila letal za potrebe Pakistanske vojske. Lovce JF-17 thunder sicer sestavljajo tudi v Pakistanu (25 letal letno), vendar naj bi Pakistanska vojska potrebovala kar najhitreje čim večje število teh letal za boj proti talibanskih skrajnežem.

Enomotorno večnamensko lovsko letalo PAC JF-17 thunder oz. CAC FC-1 xiaolong sta skupaj razvili Pakistan Aeronautical Complex (PAC) in kitajski Chengdu Aircraft Corporation(CAC) ob pomoči ruskega podjetja Mikojan-Gurevič. Lovca JF-17 oz. FC-1 so razvili kot alternativo dragim zahodnim lovcem in se lahko uporablja kot prestreznik, lovski bombnik, jurišnik ter izvidniško letalo. JF-17/FC-1 za pogon uporablja ruski motor Klimov RD-93 (članek spodaj), ki je podoben kot tisti pri ruskih lovcih MiG-29.

Pakistan je potrdil nakup lovcev JF-17 iz Kitajske potem, ko sta državi vzpostavili tesnejše gospodarsko in obrambno sodelovanje ob obisku kitajskega predsednika Xi Jinping. Državi sta na tem srečanju podpisali 51 sporazumov za krepitev gospodarskega sodelovanja. Že pred tem pa se je Pakistan odločil za nakup 8-ih kitajskih dizelsko-električnih podmornic v vrednosti več kot 4 milijarde dolarjev (članek spodaj).

Iz CAC so sporočili,  da bodo v skladu s podpisano pogodbo med obema državama, Pakistanu dobavili skupaj 110 bojnih letal JF-17 thunder. Pakistanske letalske sile naj bi prvo serijo 50 lovcev prejele v naslednjih treh letih, medtem ko za preostalih 60 ni znan časovni rok. Cena enega letala se giblje okoli 20 milijonov USD.

Ni pa znano, ali bo vseh 110 lovcev JF-17 thunder za Pakistan v različici block II, ali bo morda zadnjih 60 že v različici block III z radarjem AESA (4.+ generacije), ki ga bodo predstavili v letu 2016.

Pakistanske letalske sile imajo trenutno v svoji oborožitvi več kot 50 lovcev JF-17 thunder (večino v različici block I), proizvajalcu PAC pa so že naročili neznano število letal v različici block II. Pakistanci načrtujejo uporabo več kot 200-ih letal JF-17, ki bodo nadomestili stare lovce Chengdu F-7 (kitajska različica lovca MiG-21) in mirage III/V.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Pakistan bo kupil 8 kitajskih dizelsko-električnih podmornic

Pakistanska vlada je odobrila nakup osmih novih kitajskih podmornic (predvidoma type-041 yuan) s čimer želijo uravnotežiti moči ob povečevanju podmorniške flote Indijske mornarice.

Pakistan bo dobival motorje za lovca JF-17 neposredno iz Rusije

Pakistan se je minuli vikend z Rusi dogovoril za neposreden uvoz ruskih motorjev Klimov RD-93, ki poganjajo pakistanske večnamenske lovce JF-17 thunder.

Povezani članki