Pakistan bo dobival motorje za lovca JF-17 neposredno iz Rusije

by Urednik

OTOPLITEV ODNOSOV MED PAKISTANOM IN RUSIJO

Pakistan oz. podjetje  Pakistan Aeronautical Complex (PAC) se je minuli vikend z Rusi dogovorilo za neposreden uvoz ruskih motorjev Klimov RD-93, ki poganjajo pakistanske večnamenske lovce JF-17 thunder. Kitajska odobrava pakistansko-rusko sodelovanje.

Do sedaj je pakistanski proizvajalec letal PAC, ki je razvil lovca JF-17 skupaj s Kitajci (Chengdu FC-1 xiaolong), dobival ruske turboventilatorske motorje z dodatnim zgorevanjem Klimov RD-93 preko Kitajske. Ruski motorji Klimov RD-93 za Pakistan in Kitajsko so ena od različic motorja RD-33, ki poganja tudi ruska lovca MiG-29 in njegovo zadnjo različico MiG-35. Prav pogonski sistem je bil v zadnjem desetletju največja hiba pakistanskega lovca JF-17. Ni se namreč vedelo, koliko časa bo Rusija še pripravljena preko Kitajske dobavljati motorje, na drugi strani pa zahodne države niso pokazale interesa za sodelovanje s Pakistanom na tem področju. Alternativa bi lahko bil kitajski motor Guizhou WS-13, ki pa še ni zanesljiv.

Vojaški analitiki pravijo, da je sklenitev dogovora izjemno pomembna za zniževanje stroškov letala, kakor tudi iz političnih vzrokov. Novo pakistansko-rusko sodelovanje kaže na izboljšanje odnosov med državama, ki je bilo v zadnjih desetletjih slabo.  Obstoja možnost, da bo Rusija dobavila pakistanskim obrambnim podjetjem še več komponent za oborožitvene sisteme.

Upokojeni pakistanski pilo Kaiser Tufail pravi, da lahko posel z motorji za lovca JF-17 sčasoma privede do drugih oborožitvenih poslov, vendar se bo to zgodilo verjetno šele v naslednjih letih. O kitajsko-pakistanskem projektu lovca JF-17/FC-1 je Tufail dodal: “Kitajska odobritev neposrednih naročil iz Rusije je prav tako pomembna in jo je mogoče obravnavati kot tristransko sodelovanje med temi tremi državami, v katerih uživa Pakistan osrednjo vlogo.”

Pakistanske letalske sile imajo sedaj v svoji floti okoli 50 letal JF-17 thunder, pričakujejo jih še okoli 110. V zadnjih dneh smo v spodnji novički že poročali o morebitnem prvem tujem kupcu pakistansko-kitajskega letala – to naj bi bila Argentina, omenja pa se nakup 20-ih (kitajskih) lovcev FC-1 xiaolong.

Pakistan sicer načrtuje izdelati 250 lovcev JF-17 za svoje letalske sile in z njimi nadomestiti starejša kitajska letala A-5C, francoske lovce mirage-III in mirage-V, kakor tudi F-7P/PG (kitajska licenčna verzija lovca MiG-21).

Zadnja verzija JF -17 thunder Block-II ima izboljšane letalske sisteme, sistem za oskrbo z gorivom v zraku, dodatne obese za orožje in nekaj dodatnih operativnih zmogljivosti. Podjetje Pakistan Aeronavtic Complex (PAC), ki  za Pakistanske letalske sile proizvaja, modernizira in vzdržuje vojaška bojna letala, ima letno zmogljivost proizvodnje do 25 letal JF-17.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Pakistan začel prodajo lovcev JF-17 na tujih trgih

Pakistan začel prodajo lovcev JF-17 na tujih trgih
V naslednjem letu želi Pakistan na tuje prodati 5 do 7 lovcev JF- 17 thunder, ki so jih razvili v sodelovanju Kitajsko (FC-1 xiaolong).

Argentina bo kupila kitajske lovce Chengdu FC-1 ali J-10

Argentinske letalske sile naj bi dobile 14 do 20 kitajskih lovskih letal Chengdu FC-1 ali Chengdu J-10, britanski politiki pa razočarani pozivajo k ukinitvi evropske pomoči Argentini.

Povezani članki