Argentina bo kupila kitajske lovce Chengdu FC-1 ali J-10

by Urednik

BRITANSKI POLITIKI POZIVAJO K UKINITVI EVROPSKE POMOČI ARGENTINI

Le dober teden po tem, ko je argentinska predsednica Cristina Fernández de Kirchner obiskala Peking (3. – 5. februar 2015), so v medijih odjeknile novice, da bodo Argentinske letalske sile (Fuerza Aérea Argentina) dobile 14 do 20 kitajskih lovskih letal – Chengdu FC-1 xiaolong ali Chengdu J-10. Uradne informacije so zaenkrat skope, državi sta le naznanili, da sta ustanovili skupno delovno skupino, ki bo oskrbela Argentinsko vojsko z novimi bojnimi letali.

Že po srečanju smo pisali o tem, da sta se državi dogovorili za trdnejše gospodarsko sodelovanje, Argentina pa bo kupila tudi kitajska oklepna vozila VN1 8×8 (ZBL09), mobilne vojaške bolnišnice, ledolomilce in korvete razreda type 056 (3-5 ladij).

Argentina že nekaj let poskuša zamenjati svojo zastarelo floto bojnih letal Dassault mirage III, IAI dagger in McDonnell Douglas A-4 skyhawk z novejšimi lovci. Na poti ji vseskozi stoji Velika Britanija, ki zaradi spora glede Falklandskih otokov ne da dovoljenja za prodajo oborožitvenih sistemov Argentini, če ti vsebujejo tudi britanske sisteme (tako je propadel posel za švedske lovce gripen, španske lovce mirage F1, izraelske IAI kfir). Ponujala se je tudi možnost nakupa ali izposoje 12 ruskih bojnih letal Suhoj Su-24 fencer, s katerimi bi Argentinci zlahka dosegli in ogrozili sporne Falklandske otoke. Zapletlo naj bi se predvsem pri pogodbi za vzdrževanje teh letal, izkazalo pa tudi, da je bila vse skupaj bolj politična igra Rusije in pritisk na Veliko Britanijo zaradi ukrajinske krize.

Kitajsko-pakistanski lovec Chengdu FC 1 xiaolong oz. PAC JF-17 thunder se je sicer že večkrat omenjal v povezavi z Argentinskimi letalskimi silami, Kitajci so namreč to letalo, ki se lahko uporablja kot prestreznik, lovski bombnik, jurišnik in kot izvidnik, razvili samo za izvoz. Prvič pa se je omenila možnost argentinskega nakupa lovca Chengdu J-10 , ki so ga Kitajci razvili na osnovi izraelskega prototipa lavi.

Argentini očitno ni preostalo drugega, kot da se gospodarsko in vojaško-tehnično poveže s Kitajsko, kar pa nekaterim Britancem tudi ni všeč. Nekateri britanski politiki tako že pozivajo, da se Argentini ukini finančno pomoč – izračunali so namreč, da britanski davkoplačevalci letno namenijo 7 milijonov funtov od skupno 50-ih milijonov funtov pomoči s strani EU.

Britanski politiki Nathan Gill je ob tem dejal: “Ob upoštevanju, da je Argentina zdaj kupila kitajske lovce, je treba pomoč Argentini takoj preklicati. To je žalitev za veterane Falklandske vojne in tiste, ki so v njej izgubili svoje najdražje, zato britanski davkoplačevalci pritiskamo na vlado, ki financira režim Kirchnerjeve.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Argentina bo kupila kitajske stealth korvete type 056

Argentina in Kitajska sta podpisali sporazum za krepitev vojaškega sodelovanja, ki vključuje kitajske vojaške ladje ter oklepna vozila VN1 8×8 za Argentinsko vojsko.

Argentina bo dobila jurišnike Suhoj Su-24, Velika Britanija zaskrbljena

V Veliki Britaniji so zaskrbljeni zaradi možnosti, da bi Argentina pridobila 12 ruskih bojnih letal Suhoj Su-24 fencer, s katerimi bi zlahka dosegli in ogrozili sporne Falklandske otoke.

Povezani članki