Argentina bo dobila jurišnike Suhoj Su-24, Velika Britanija zaskrbljena

by Urednik

BO PRIŠLO DO NOVIH VOJAŠKIH SPOROV ZA FALKLANDSKE OTOKE?

V Veliki Britaniji so zaskrbljeni zaradi možnosti, da bi Argentina pridobila 12 ruskih bojnih letal Suhoj Su-24 fencer, s katerimi bi zlahka dosegli in ogrozili sporne Falklandske otoke.

Ruski predsednik Vladimir Putin je julija 20014 obiskal Argentino in se z argentinskimi oblastmi dogovoril za izmenjavo ruske vojaške opreme za pšenico, govedino ter drugo blago, ki ga v Rusiji primanjkuje zaradi embarga s strani Evropske unije (EU). Dogovor naj bi vključeval tudi posojo 12-ih jurišnih nadzvočnih letal Suhoj Su-24, ki lahko delujejo v vseh vremenskih razmerah in imajo bojni dolet več kot 2700 km (bojni radij polno naložen pa vsaj 700 km).

Argentinske letalske sile imajo sedaj v svoji floti le lahka bojna leta in dobrih 10 lovcev mirage III in 5, katerih bojni dolet sicer omogoča polet do Falklandskih otokov, vendar zaradi premajhne kapacitete rezervoarjev za gorivo tudi skoraj takojšnjo vrnitev. Argentina je lani želela kupiti rabljene španske lovske-bombnike mirage, letos oktobra pa napovedala nakup lovcev Saab JAS-39 gripen E/F, ki jih bodo izdelovali tudi v Braziliji. Vendar pa oba nakupa preprečuje prav Velika Britanija, ki ne dovoli prodaje, saj so v oba tipa letal vgrajeni tudi britanski sistemi.

Potem ko so v javnost prišle novice o novi možnosti, da Argentina pridobi ruska letala Su-24, pa so se zganili na britanskem obrambnem ministrstvu in začeli s pregledom obrambnih zmogljivosti Britanske vojske na Falklandskih otokih. Britanska vojska bo namreč šele v letu 2020 dobil novo letalonosilko letalonosilko HMS Queen Elizabeth, prav tako tudi palubne lovce F-35B, sedaj pa nima letalonosilke, ki bi lahko služila za podporo ob morebitnem argentinskem napadu na sporne Falklandske otoke, ki si jih lastijo tudi Argentinci (na območju naj bi se nahajala tudi nafta). Sedaj otoke Britanska vojska varuje z manj kot 1.200 vojaki, le štirimi letali Eurofighter typhoon in izstrelki rapier zemlja zrak, podporo pa jim vedno nudi še ena od ladij Britanske kraljeve mornarice.

Andrew Lambert iz Britanskega odbora za obrambo je dejal: “Ministrstvo za obrambo bi moralo biti v skrbeh. … Edina prava rešitev je, da se tja namesti občutno večje število typhoonov, vsaj eskadriljo, to nam bi kupilo čas za oblikovanje ustrezne okrepitve sil.”

Falklandska vojna

Argentina in Velika Britanija sta se leta 1982 zapletli v vojaški spopad za Falklandsko otočje, ki ga poznamo pod imenom Falklandska vojna (angleško Falklands War, špansko Guerra de las Malvinas), ki se je začela 1. aprila 1982 in trajala 74 dni.

Največjo izgubo, kljub zmagi v tej vojni, so doživeli prav Britanci, ki so jim Argentinci z   raketo zrak-ladja exocet A-39 francoske proizvodnje, izstreljena z letala super etendard (prav tako francoskega) potopili rušilec HMS Sheffield. Argentinci so v tem spopadu uporabljali francoska letala Dassault mirage III, ki pa se zaradi premajhnega doleta (izgubili so jih 9, vzletala pa so iz Argentine) niso izkazala in so postala plen britanskih VSTOL letal sea harrier, ki so vzletala z letalonosilk, razmeščenih izven bojnega radija argentinskih letal v južnem Atlantiku

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Velika Britanija ne bo dovolila prodaje lovcev JAS-39 gripen Argentini

Argentinski obrambni minister Agustin Rossi je 21. oktobra 2014 presenetil skoraj vse, potem ko je napovedal, da namerava argentinska vlada kupiti 24 lovcev Saab JAS-39 gripen E/F.

Kdo bo prvi tuji kupec pakistanskih lovcev JF-17 thunder?

Vse kaže da pakistanski lovec PAC JF-17 thunder, ki so ga razvili skupaj s Kitajci (CAC FC-1 xiaolong), dobiva prvega tujega kupca. Zanj se zanimata tako Nigerija kot Argentina.

 

Velika Britanija “pritiskala” na Španijo, da ne proda lovcev mirage Argentini

Argentina se je s Španijo dogovorila za nakup 20-ih lovskih bombnikov Dasault mirage F-1, posel pa je bil odpovedan zaradi pritiskov Velike Britanije.

 

Dvajset španskih lovcev mirage F-1 za Argentino

Španija je Argentini prodala floto 20 lovskih bombnikov Dasault mirage F-1 ravno v času napetosti glede spornih Falklandskih otokov.

Povezani članki