Velika Britanija ne bo dovolila prodaje lovcev JAS-39 gripen Argentini

by Urednik

BRITANSKI “NE” ZARADI SPORNIH FALKLANSKIH OTOKOV

Argentinski obrambni minister Agustin Rossi je 21. oktobra 2014 presenetil skoraj vse, potem ko je napovedal, da namerava argentinska vlada kupiti 24 lovcev Saab JAS-39 gripen E/F. Velika Britanija je namreč že leta 2012 dala veto na prodajo švedskih bojnih letal gripen Argentini.

Britanci so prepovedali prodajo svojih vojaških sistemov v Argentino, v letalih gripen nove generacije pa je kar 30 odstotkov delov, ki jih izdeluje britanska industrija.

Argentinci so z najavo nakupa lovcev JAS-39 gripen tako prezrli verjetno nepremostljivo oviro za prodajo. Velika Britanija je namreč prepovedala prodajo vseh vojaških in tehnologije z dvojno rabo v Argentino v letu 2012. To izvozno dovoljenje (prepoved) je še vedno v veljavi in bo verjetno še nekaj časa tako, vse dokler oba naroda ne rešite vprašanja spornih Falklandskih otokov.

Ključni sistemi so aktivni radarski sistem SELEX ES, podvozje, katapultni sedež, elektronski sistemi in drugi podsistemi, ki jih izdelujejo britanska obrambna podjetja.

Argentinski obrambni minister je dejal, da je nakup letal odvisen od držav, ki sodelujejo v programu razvoja in izdelave lovca Saab JAS-39 gripen E/F (NG – nove generacije), kakor tudi brazilske vlade podpisan, ki bo kot največja država v Južni Ameriki, kupiti vsaj 36 letal. Dogovor med Saabom in Brazilijo vključuje tudi razvoj in zagon proizvodnje dvosedežne različice lovca gripen (različica F) na brazilskih tleh (Embraer) ter izvoz v druge južnoameriške države. Ironično pa je, da je  britanska vlada podprla prodajo gripnov v Brazilijo ravno zaradi velikega deleža britanskega materiala v letalu.

Letalski analitik Doug Barrie iz Mednarodnega inštituta za strateške študije v Londonu je dejal, da je teoretično mogoče nadomestiti britanske sisteme v gripnih z drugimi, v praksi pa bi to težko izvedeli.

Velika Britanija se je že v letu 2013 vmešala v špansko prodajo 20-ih lovskih bombnikov Dasault mirage F-1 v vrednosti 225 milijonov dolarjev, ki ji je nasprotovala. Argentina in Velika Britanija sta v ozemeljskem sporu zaradi Falklandskih (britansko) – Malvinskih (argentinsko) otokov, “nova” argentinska vojaška letala pa bi lahko ogrozila britanske sile na tem otočju. V španskih letalih mirage F1 naj bi bili vgrajene tudi številne komponente (britanskega izvora), s katerimi bi Argentina dobila dostop do tehnologij Kraljevih letalskih sil (RAF). Največjo težavo naj bi Britaniji povzročalo seznanjenje s sistemom za samoobrambo letala. Posel med Argentino in Španijo so nato preklicali, za kar naj bi bila “zaslužna” prav Velika Britanija.

Pripravil: A. Knific, foto: Saab

SORODNE NOVICE:

Velika Britanija “pritiskala” na Španijo, da ne proda lovcev mirage Argentini

Argentina se je s Španijo dogovorila za nakup 20-ih lovskih bombnikov Dasault mirage F-1, posel pa je bil odpovedan zaradi pritiskov Velike Britanije.

Dvajset španskih lovcev mirage F-1 za Argentino

Španija je Argentini prodala floto 20 lovskih bombnikov Dasault mirage F-1 ravno v času napetosti glede spornih Falklandskih otokov.

Povezani članki