PREDSTAVITEV: Društvo študentov obramboslovja Slovenije

by Urednik

DŠOS: Držimo skupaj!

Na začetku marca se je iztekel prvi vpisni rok za bodoče študente, tako se bodo jeseni  okrepile tudi obramboslovske vrste, ki jih povezuje Društvo študentov obramboslovja Slovenije (DŠOS). V spodnjem zapisu ga je predstavil predsednik Matevž Kadak.

Študij in DŠOS

Društvo študentov obramboslovja Slovenije (DŠOS) je začelo z delovanjem leta 2004, današnjo podobo, po zaslugi katere nas sedaj večina pozna, pa je dobilo v letu 2006, ko smo oblikovali prepoznavni logotip z motivom grške falange. Bistvo te bojne formacije je, da noben član ne sme popustiti, in temu ustrezen je tudi naš slogan: »Držimo skupaj!«. Za njegovo razumevanje moramo pogledati v sam študij obramboslovja.

Študij obramboslovja je bil uveden leta 1975 kot študij Splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite na takratni Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Katedra za obramboslovje je enota Oddelka za politologijo na Fakulteti za družbene vede (FDV), kar daje študentom večjo širino znanja. Študij je namenjen zlasti izobraževanju bodočih varnostnih in civilnih obrambnih strokovnjakov, tako v domačem kot v mednarodnem okolju, v veliki meri pa zagotavlja tudi znanja za potrebe izobraževanja profesionalnih vojakov (častnikov). Z bolonjsko reformo je del študija bila obvezna vojaška praksa, kar je za obramboslovce pomenilo mesec dni daljši študij od ostalih smeri na fakulteti. Opravljanje prakse je potekalo v juliju v vsem znani vipavski vojašnici. Obramboslovci so tudi redni udeleženci poletnega Vojaškega tabora, ki ga vsako poletje za študentsko populacijo pripravi Slovenska vojska. Posledica tega sta visoka stopnja kohezivnosti in tovarištvo študentov. Trenutno je zaradi finančnih rezov opravljanje prakse mogoče v okrnjeni obliki, v prvem in tretjem letniku, manko pa skušamo nadomestiti s številčnimi obštudijskimi aktivnostmi.

Društvo študentov obramboslovja Slovenije (DŠOS)

Kljub temu da del imena društva zajema ozki krog ljudi, pa mi z našimi idejami, znanjem in energijo povezujemo vse člene nacionalno-varnostnega sistema. Članstvo zajema in je odprto vsem intelektualcem iz sorodnih strok. K delovanju so vabljeni prav vsi, ki bi bili pripravljeni narediti nekaj več v smeri razvoja obramboslovja, kar pa vključuje sodelovanje v okviru društva in izven njega. Naš glavni cilj je, da v Sloveniji in mednarodnem okolju aktivno prispevamo k višji družbeni kritičnosti in strokovnosti.

DŠOS – vez med generacijami obramboslovcev

Da bi bilo društvo odprto za vse letnike obramboslovja, statut društva določa obvezno članstvo predstavnika vsakega letnika študija v Izvršilnem odboru (IO). S tem dajemo možnost vsaki novi generaciji, da se lahko hitro vključi v dejavnosti in da lahko čim prej začne pomagati pri organizaciji. Vsak član IO imenuje tudi svojega namestnika. Za izvajanje aktivnosti skrbi predsednik, pri izvedbi pa mu pomaga generalni sekretar. IO prav tako imenuje podpredsednika, ki je eden izmed predstavnikov letnikov.

O pomembnih strateških odločitvah in menjavi posameznih organov odloča vrhovni organ, Občni zbor, ki ga sestavljajo vsi redni člani društva in je sklican enkrat letno. Za nadzor delovanja društva v skladu s Statutom DŠOS in nadzor nad finančnih delovanjem skrbita Disciplinska komisija ter Nadzorni odbor.

Društvo študentov obramboslovja Slovenije (DŠOS)

Vsak član ima pravico aktivno sodelovati na projektih, pri njihovi organizaciji in izvedbi, zato so na seje Izvršilnega odbora vabljeni prav vsi. Vsak, ki ima zanimivo idejo, je vabljen, da jo predstavi. Pomembno je, da predstavniki letnikov informacije prenesejo do vseh ostalih kolegov, tako da člani za aktivnosti izvedo preko kolega študenta.

Široka paleta aktivnosti

Delovanje društva je v prvi vrsti usmerjeno k izobraževanju. Kljub temu da je študij precej obsežen, si študentje dostikrat želijo še nekaj dodatnih vsebin. Organizacije okroglih miz, predavanj, strokovnih ekskurzij, debat in konferenc so ključ do pridobivanja neformalnih izkušenj, ki jih v letih po študiju izjemno potrebujemo. Na projektih se lahko naučiš organizacije, lahko izpopolniš svoje retorične sposobnosti ali pa sodeluješ v debati in prispevaš h kritičnemu mišljenju. S projekti dopolnjujemo tematiko Katedre za obramboslovje ter skušamo sodelovati kot aktivni soustvarjalec študija.

Vedno bolj je pomembno, kakšen krog ljudi spoznaš v času študija. Te osebe so po vsej verjetnosti tiste, ki ti bodo pomagale pri pridobivanju zaposlitve. Kot sem omenil že na začetku, je naše delovanje usmerjeno tudi v mednarodno okolje. Veliko kontaktov smo dobili na mednarodnih konferencah, prav tako pa se dobro povezujemo na strokovnih ekskurzijah, ki jih organiziramo vsako leto.

Društvo študentov obramboslovja Slovenije (DŠOS)

Glede na trenutno situacijo vedno bolj skrbimo za to, da bi bilo pridobljeno znanje v društvu upoštevano tudi na drugih področjih, zato smo se lani odločili, da bomo z aktivnostmi društva pokrili še večji del nacionalno-varnostnega sistema. Upam si reči, da večina pozna obramboslovje zaradi sodelovanja s Slovensko vojsko. Lani smo začeli sodelovati še z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje in smo kot aktivni udeleženci sodelovali na dveh reševalnih vajah.

POGLED V PRIHODNOST

Vsi pretekli dogodki, pa naj bodo to streljanja, okrogle mize, strokovne ekskurzije in predavanja, nam veliko pomenijo. Nekateri se ne zavedajo, kakšna znanja s takšnimi aktivnostmi pridobiš, vendar lahko rečem, da izjemna. Kot mora vsak zdravnik vaditi na pacientu, strojnik pomagati v tovarni ali pa pedagog učiti v šoli, moramo tudi obramboslovci pridobivati (ne)formalne izkušnje na svojem področju.

Društvo študentov obramboslovja Slovenije (DŠOS)

Vizija društva je aktivno sodelovanje pri razvoju obramboslovne znanosti in prispevek k izobraževalnemu procesu na fakulteti. Želimo si ohraniti kohezivnost in tovarištvo obramboslovcev, za kar bomo skrbeli tako s formalnim kot neformalnim delovanjem. Predvsem pa je pomembno to, da se študentje  aktiviramo že dovolj zgodaj in ne čakamo, kaj nam bo prinesla prihodnost. Mi želimo biti tisti, ki bomo poskrbeli, da bomo soustvarjali prihodnost.

Avtor: Matevž Kadak, predsednik DŠOS; foto: arhiv DŠOS

Povezani članki