Rusija zanika “provokativen manever” lovca okoli kanadske vojaške ladje

by Urednik

Rusija zanika “provokativen manever” lovca okoli kanadske vojaške ladje

Kanadsko obrambno ministrstvo je obtožilo Ruske letalske sile, da je eno od njihovih vojaških letal izvedlo “nepotreben provokativen” manever zelo blizu fregate HMCS Toronto iz flote Kanadske mornarice, ki sodeluje na Natovi pomorski vaji Sea Breeze 2014 v Črnem morju. Rusko obrambno ministrstvo je incident že zanikalo.

“Medtem ko rusko vojaško letalo, ki je obkrožilo HMCS Toronto, ni v ničemer predstavljajo nevarnosti za kanadsko ladjo, so bili njihovi ukrepi nepotrebna provokacija in pomenili dodatno tveganje stopnjevanja napetosti,” je dejal kanadski obrambni minister Rob Nicholson v ponedeljek v spletni izjavi.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je potrdil, da sta dva ruska lovca letela na tem območju, vendar je dodal, da so to storili “ne da bi ogrožali tuje vojaške ladje.” Rusija je ob tem sporočila, da naj bi šlo za načrtovan polet vojaških letal Su-24 in An-26.

Kanadska fregata HMCS Toronto (FFH 333) razreda halifax je bila napotena v Črno morje v okviru skupne vojaške vaje članic Nato pakta. Vsakoletno pomorsko vojaško vajo Sea Breeze 2014 (8.-10. September 2014) organizirata skupaj ZDA in Ukrajina. Na letošnji sodelujejo mornarice Ukrajine, Gruzije, Romunije, Turčije, Kanade, Španije in ZDA. Zvezo Nato zastopajo kanadska fregata HMCS Toronto, španska fregata SPS Almirante Juan de Borbón in romunska fregata ROS Regele Ferdinand.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki