Še osem lovcev MiG-29 in dva raketna sistema ZO buk-M za Srbijo

by Urednik

PO RUSKEM ŠE BELORUSKO DARILO ZA VOJSKO SRBIJE

Srbija bo dobila osem dvomotornih lovcev MiG-29 in dva raketna sistema zračne obrambe buk-M kot darilo od Belorusije, je za srbski dnevnik Politika povedal srbski obrambni minister Zoran Djordjević. Belorusija bo Srbiji dobavila letala in sistema brez plačila, bo pa Srbija sama krila stroške posodobitve, ki naj bi bila zaključena v letu 2018, je še dodal Djordjević. 

Kot je še izjavil za Politiko, so se z Belorusi prav tako pogajali o sistemu raketne zračne obrambe dolgega dosega S-300, šlo je za sistema S-300P in S-300V, ki ju imajo Belorusi. Podrobneje se bodo o dobavi dogovorili na pogajanjih, ki se bodo začela v letošnjem maju. Srbski premier Aleksandar Vučić je z vladno delegacijo obiskal Belorusijo med 26. in 27. januarjem 2017. Eden od sporazumov, ki naj bi jih med tem obiskom podpisali v Belorusiji, bo tudi medvladni sporazum o vojaško-tehničnem sodelovanju med državama.

Srbija in Rusija sta že pred tedni naznanili, da bo Srbija dobila donacijo v obliki šestih ruskih lovcev MiG-29 in 30 tankov T-72 ter oklepnih vozil BRDM-2. Srbska vojska se je ob tem zanimala še za raketne sisteme buk-M1 ali buk-M2, ki naj bi jih kupili od Rusije.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Rusko novoletno darilo Srbiji – lovci, tanki, oklepniki

Rusija bo v okviru enkratne vojaško-tehnične pomoči Srbiji donirala šest lovcev MiG-29 in po 30 tankov T-72 ter oklepnih vozil BRDM-2, je sporočil srbski ministrski predsednik Vučić.

Srbija razmišlja tudi o ruskem protiletalskem raketnem sistemu buk-M

Srbski premier Vučić je napovedal prihod šestih ruskih lovcev MiG-29 za pomlad 2017, ob tem pa tudi, da Srbija načrtuje pogovore z Rusijo o dobavi raketnega sistema zračne obrambe buk-M.

Povezani članki