Zveza NATO načrtuje vojaške baze v vzhodni Evropi

by Urednik

BO NATO PREKRŠIL SPORAZUM Z MOSKVO IZ LETA 1997?

Zveza Nato načrtuje sploh prvo napotitev svojih sil v novo bazo v vzhodni Evropi, kot odziv na krizo v Ukrajini in poskus, da odvrne Vladimirja Putina (Rusijo) od povzroča težave v nekdanjih sovjetskih baltskih republikah, je dejal generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen je tudi napovedal, da bodo na vrhovnem zasedanju organizacij v Cardiffu 4. in 5. septembra poskusili preseči razhajanja znotraj zavezništva in se dogovoriti za nove namestitve sil ob meji z Rusijo. Opisal je tudi prizadevanje za povečanje varnosti Ukrajine, “posodobitev” njihovih oboroženih sil in pomoč državi pri preprečevanju nevarnosti iz Rusije.

Rasmussen je za The Guardian dejal: “Nato bo sprejel akcijski načrt pripravljenosti z namenom, da se lahko hitro ukrepa v tem povsem novem varnostnem okolju v Evropi. Sedaj že imamo Natove sile za hitro posredovanje, katerih namen je, da jih lahko hitro uporabimo, če je potrebno. Zdaj je naš namen, da razvijemo skupino odzivnih sil v zelo, zelo visoki pripravljenosti. “

“Da bi lahko zagotovili takšne hitre okrepitve bomo potrebovali tudi nekaj infrastrukturnih zmožnosti v eni od držav gostiteljic. To bo vključevalo predhodno pripravo zalog, opreme, priprava infrastrukture, baze in poveljstvo. Bistvo vsega je, da se v prihodnosti vidi opaznejšo prisotnost zveze Nato na vzhodu. “

Vendar pa Nemčija nasprotuje uvajanju novih vojaških baz Nato pakta v Evropi. Nemška kanclerka Angela Merkel je že večkrat dejal, da bi moral sporazum zveze NATO in Rusije iz leta 1997 ostati veljaven. Ne pozabimo pa, da je od evropskih voditeljev prav Merklova v najtesnejših stikih z ruskim predsednikom Putinom, razlog pa se skriva v gospodarstvu.

Sporazum NATO-Russia 1997 je uradno končal rivalstvo med Rusijo in zvezo NATO. S tem dokumentom, kot trdi Moskva, je Zahod obljubil, da ne bodo zgradili nobenih vojaških baz v nekdanjih državah vzhodnega bloka, ki so vstopile v Nato po padcu Sovjetske zveze.

Poljska pa si že vse od začetka ukrajinske krize na vso moč prizadeva za vzpostavitev stalne baze zveze Nato na svojem ozemlju.

Vojaške baze zveze Nato po državah

NATO ne išče načinov, da bi sprožil vojno z Rusijo, kljub načrtom zavezništva za namestitev sil za hitro posredovanje (NATO’s Response Forces – NRF) v bližini meje z Rusijo, kot tudi načrtom za izboljšanje in posodobitev le teh, je dejala predstavnica Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS) Katherine Hicks pred vrhom zavezništva v Cardiffu, glavnem mestu Walesa.

“Mi se ne iščemo vojne z Rusijo. Naš cilj je, da se prepreči kakršne koli nenavadne, nekonvencionalne pristope, ki bi lahko vplivali na zavezniške države ali stabilnost Nata, ” je dodala Katherine Hicks.

Natove sile za hitro posredovanje (NATO’s Response Forces – NRF) sedaj sestavlja 13.000 vojakov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki