Tank T-95: Ruska nočna mora za Nato, ki se ni nikoli zgodila

by Urednik

V GLAVNI BOJNI TANK T-14 ARMATA VGRADILI SISTEME IZ TANKA T-95

V poznih osemdesetih letih so sovjetski konstruktorji tankov poskušali ustvariti stroj, ki bi v vseh pogledih presegel svoje analogne zahodne oklepnike, tako kot je nemški tank tiger pustil za seboj sovjetske tanke, ko so ga razvili. Tako je prišlo do prototipa z oznako T-95, ki ni nikoli zaživel, o njem se je le govorilo, pa vendar je zapustil polno “kaj-če”.

Zgodovina ruskega konstruiranja tankov vključuje precej super tankov, toda med vsemi izstopa projekt tanka, ki nikoli ni imel uradne oznake in je znan kot Objekt 195 ali T-95.

T-95 je bil zasnova glavnega bojnega tanka, konstruiranje bil ob koncu hladne vojne leta 1988 v okviru projekta “Izboljšanje-88“. Zamenjal naj bi bil T-72, preizkušen, vendar še vedno uporaben tank, ki pa je zahteval veliko nadgradnjo. Poudarek v zasnovi T-95 je bil boljši in s tem težji oklep, ki bi povečal možnosti preživetje posadke: da bi to dosegli, bi posadka sedela v trupu in ne v kupolo.

Na spletu obstaja le nekaj fotografij T-95, ker so projekt dolgo uspešno skrivali. Brezposadkovna kupola tanka bila opremljena s 30-milimetrskim avtomatskim topom 2A82, pa tudi 12,7-milimetrskim mitraljezom Kord. Najpomembnejša lastnost tanka T-95 pa bi  bil brez dvoma mamutski 152-milimetrska gladkocevi top, daleč močnejši torej od takrat sodobnih  tankov, kot je bil ameriški M1 abrams, britanski challenger, francoski leclerc in nemški leopard, ki so imeli topove kalibra 129 mm (abrams pa sprva celo samo 105 mm).

“Za NATO bi takšen tank lahko prava nočna mora,” piše Caleb Larson i za ameriški National Interest. “Če bi T-95 začeli serijsko proizvajati, bi bil strašljiv nasprotnik.”

Toda zaradi glavnega orožja tolikšnega kalibra bi T-95 verjetno imel ali manj streliva ali bistveno večjo maso. Sovjetski tanki so običajno imeli nižji profil v primerjavi z zahodniki (izjema je bil je projekt švedskega brezkupolnega tanka Stridsvagn 103 – Strv 103), toda T-95 je bil načrtovan z nizko kupolo, ki bi posadki omogočala, da bi streljala iz trupa (nekaj, kar bi bilo zelo primerno v urbanem ali /in v hribovitem okolju, če upoštevamo, da je bila večina sovjetskih tankov zasnovana za raven teren).

Kljub tem ambicioznim ciljem je bil projekt T-95 ustavljen leta 2010. Do takrat so izdelali in preizkusili le tri prototipe. Takratni namestnik ruskega obrambnega ministra je dejal, da je tank postal “moralno zastarel”. Vendar je postalo zasnova za novejše modele ruskih tankov, daljinsko upravljano kupolo in visokozmogljivi motor pa so kasneje vgradili  v tank T-14 armata.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

 

Povezani članki