14 let od nesreče jedrske podmornice Kursk

by Urednik

NESREČA RUSKE JEDRSKE PODMORNICE K-141 KURSK

Ruska strateška jedrska podmornica K-141 Kursk je potonila v Barentsovem morju 12. avgusta leta 2000, potem ko naj bi razneslo enega izmed torpedov med pripravo na izstrelitev. Po mnenju preiskovalcev nesreče, je eksplozijo povzročila reakcija spojine peroksida, ki je bila uporabljena za izstrelitev, ter bakra, ki se je nahajal v cevi za torpede. Čez dve minuti se je zgodila še ena eksplozija. Obstaja še veliko teorij za potonitev Kurska, od trka z ameriško podmornico do eksplozije zaradi mine iz časa 2. svetovne vojne.

V nesreči podmornice K-141 Kursk, ki je pripadala Severni floti Ruske mornarice, je umrlo vseh 118 mornarjev na krovu. Eksplozija na Kursku se je zgodila med  vajo streljanja s slepimi torpedi na vojaško ladjo Peter Veliki 12. avgusta leta 2000 ob 11:28 po lokalnem času. Jedrska podmornica Kursk razreda antej (NATO: oscar II) je potonila na globino 108 metrov sredi Barentsovega morja.

Ruska mornarica se ni dovolj hitro odzvala na nesrečo, zavrnila pomoč Velike Britanije in Norveške, ter se šele čez nekaj dni poskušala prebiti na krov podmornice, saj so mislili, da take eksplozije (do 7 ton eksploziva) ne more preživeti nihče. Norveški in ruski potapljači so se 21. avgusta 2000 uspeli potopiti do podmornice Kursk in našli 23 trupel v devetem prekatu pri krmi podmornice. Po zapiskih poročnika Dmitrija Kolesnikova, ki so jih kasneje našli, je kljub eksploziji preživelo 23 mornarjev. Živeli naj bi vsaj še štiri ure po nesreči.

Jedrska podmornica Kursk med razgradnjo

Nizozemska raziskovalna družba MSI je jeseni 2001 dvignila podmornico Kursk na površje in jo odvlekla do Severnomorska. Leta 2002 so v Murmansku iz Kurska pobrali jedrska reaktorja in ostale sevajoče dele ter jih potopili na globino dobrih 100 metrov v bližini polotoka Kola. Ruski ekologi sedaj skrbno spremljajo potopljeno jedrsko gorivo in so močno zaskrbljeni, da bi se jedrsko gorivo razlilo v morje.

Ob tem upajo, da se je Rusija kaj naučila iz te nesreče, če se ni že iz nesreč na podmornicah K-159 (leta 1965),  K-8 (1970), K-429 (1983), K-219 (1986) in K-278 (1989). Marca 2014 pa smo poročali o požaru med razgradnjo jedrske podmornice K-148 Krasnodar iz razreda oscar II – Med razgradnjo zagorela sestrska podmornica Kurska.

Ruska jedrska podmornica K-141 Kursk razreda oscar II

Podmornica Kursk razreda oscar II (projekt 949A antej) je bila ena prvih postsovjetskih jedrskih podmornic. Gradnja Kurska se je začela leta 1990 v Severodvinsku, splavili pa so jo leta 1994, še istega leta pa je bila sprejeta v Rusko mornarico. To je bila predzadnja velika podmornica razreda oscar II, oblikovana in naročena v času Sovjetske Zveze. Z svojimi 154 metri je bila najdaljša kadarkoli zgrajena podmornica. Zunanji trup je bil izdelan iz nerjavečega kromiranega jekla debeline 8,5 mm, zato je bila odporna proti koroziji in radarsko (sonar) nevidna. Notranji trup je bil jeklen z debelino 50.8 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Dokumetarec o nesreči ruske jedrske podmornice K-141 Kursk

SORODNE NOVICE:

Bitka za Kursk: začetek konca Tretjega rajha

V juliju in avgustu leta 1943 je potekala ena največjih tankovskih bitk med sovjetsko in nemško armado, ki je preobrnila potek druge svetovne vojne.

Med razgradnjo zagorela sestrska podmornica Kurska

V ponedeljek zjutraj je med razgradnjo v ladjedelnici Nerpa na ruskem polotoku Kola zagorela jedrska podmornica K-148 Krasnodar iz razreda oscar II (projekt 949A).

Povezani članki