43. patruljni tek na Pokljuki

by Urednik

TEKMOVANJE S PREIZKUSOM VEŠČIN V ZIMSKIH RAZMERAH

Vojaki, policisti in pripadniki iz sistema zaščite in reševanja so se preskusili v tekmovanju v zimskih razmerah, ki ga sestavljajo tek s smučmi in vrsta nalog (streljanje, met ročne bombe, prevoz ranjenca, itd.).

V soboto, 11. januarja, je bilo na Pokljuki na sporedu tradicionalno 43. tekmovanje Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite (gasilcev, gorskih reševalcev, jamarskih reševalcev, kinologov, tabornikov, skavtov in članov Civilne zaščite z Uprave RS za zaščito in reševanje) v patruljnem teku na smučeh. Na teku se je pomerilo 56 ekip (12 ženskih in 44 moških), ki so bile razdeljene v šest kategorij.

Proga za moške je dolga 10, za ženske pa 5 km, vse pa čakajo naslednje delovne točke: met šolske ročne bombe v cilj, streljanje z malokalibrsko puško, premagovanje ovir s plazenjem, premagovanje neurejenega terena peš in s smučmi ter prevoz ranjenca na nosilih. Tekmovanje je namenjeno preverjanju, kako so pripadniki Slovenske vojske in Policije, od leta 2011 pa tudi pripadniki različnih organizacij iz sistema zaščite in reševanja, pripravljeni za posredovanje v zimskih razmerah in kakšna je njihova vzdržljivost. Tekmovanje je organizirala 1. brigada Slovenske vojske.

Streljanje
Metanje ročnih bomb

Absolutno zmagovalna ekipa v ženski kategoriji je bila ekipa 132. gorskega polka, sledile so jim pripadnice Poveljstva Logistične brigade, tretje mesto pa so zasedle pripadnice Policijske uprave Ljubljana. Med moškimi ekipami je bila absolutno zmagovalna ekipa iz vrst Specialne enote Uprave za policijske specialnosti GPU, sledili pa sta 3. in 1. ekipa 132. gorskega polka. Ostali uradni rezultati 43. tekmovanja v patruljnem teku so na voljo s klikom na povezavo Rezultati patruljnega teka Pokljuka 2014.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Robert Cotič (Slovenska vojska)

Povezani članki