AFERA PATRIA: »V zaporu že več kot pol leta sedi nedolžen človek«

by Urednik

AFERA PATRIA BREZ LOGIČNEGA KONCA?!

Na uredništvo Revije Obramba je prispelo pismo načelnikov republiškega štaba TO (SV) ter poveljnikov pokrajinskih štabov TO v času osamosvajanja Slovenije in kasneje v podporo upokojenemu brigadirju Petru Zupanu, ki v zaporu zaradi zadeve Patria sedi že več kot pol leta, medtem ko so bili vsi javnosti bolj znani osumljenci oproščeni.

V zaporu že več kot pol leta sedi nedolžen človek

Razvpit sodni proces Patria se je končal brez epiloga. Ostalo je grenko spoznanje o nemoči in nesposobnosti pravosodja, da v korist pravne države tako zahtevne zgodbe pripelje, če že ne do pravičnega, vsaj do nekakšnega logičnega konca. Na ravni človeških usod, ki jih je ta sodni proces zajel in prizadel, pa smo zdaj priče neverjetnemu pravnemu paradoksu. Vsi glavni obtoženci so na prostosti, v zaporu pa že več kot pol leta sedi nedolžen človek.

Upokojeni brigadir Peter Zupan, ki ga je proces zajel tako rekoč po (nekdanji) službeni dolžnosti, je imel odgovorne naloge v logistiki, na področju opremljanja v Ministrstvu za obrambo RS. Zaradi odmevne, grobe politizacije ter strankarsko-politične teže glavnih osumljenih se je sodni proces očitno moralo »uravnotežiti«.

V javnosti neizpostavljen, nestrankarski in kot tak politično nezaščiten, po službeni dolžnosti povezan z »okuženimi« partnerji in angažiran v preiskovanih poslih je bil več kot primeren za ta namen. Da z obtožbo in sodnim postopkom proti Petru Zupanu očitno nekaj ni v redu, je bilo kmalu jasno. Na Ministrstvu za obrambo RS, v sestavi katerega je odgovorno in predano delal pri pomembnih in odgovornih obrambnih nalogah, mu niso ponudili pomoči. Priče niso bile pozvane, niti zaslišane in za potrebe svoje obrambe ni mogel do uradne dokumentacije. »Kristalno čist posel« se je lomil in kot je danes očitno, zlomil samo na Zupanovem hrbtu.

Nasprotno od nekaterih obdolžencev, ki so danes na prostosti, Petru Zupanu sodišče ni dokazalo kakršnega koli oškodovanja države. Ničesar ni delal v svojo ali korist tretjega, uradne postopke v inkriminiranem poslu pa je vodil v skladu z navodili in pooblastili, ki jih je dobil od nadrejenih. Kljub temu mu je bila izrečena krivična in nerazumno stroga kazen, dve leti in pol zapora ter 15.000 evrov denarne kazni.

Upravičeno razočaran in prizadet je Peter Zupan spoštoval izrečeno kazen in brez medijskega pompa odšel v zapor. Domovina, kateri je predano in pošteno služil, kateri se je posvečal in žrtvoval vse svoje življenje, na področju obrambe in v prostem času pri delu z mladimi športniki – biatlonci, ga je z neverjetno lahkotnostjo žrtvovala in človeško razvrednotila.

Upokojeni brigadir Peter Zupan je s svojim znanjem in izkušnjami, predvsem pa požrtvovalnostjo in veliko pripadnostjo tej domovini v času osamosvajanja Slovenije kot poveljnik pokrajinskega štaba vodil bojne aktivnosti poveljstev in enot Teritorialne obrambe na Gorenjskem ter odgovarjal zanje. Vsi, ki smo sodelovali z njim v tistih, za slovenske državljane usodnih časih, smo ga spoštovali in cenili. Zaupali smo mu tedaj in zaupamo mu danes.

Pravosodne institucije odločno pozivamo, da nemudoma pristopijo k revidiranju in odpravi krivične kazni, ki je bila Petru Zupanu izrečena in naložena. Pričakujemo, da se vsi nadaljnji sodno-administrativni ter sami sodni postopki odvijajo karseda hitro. Če je bilo to izvedljivo za vse druge obtožence iz zgodbe o Patrii, mora biti tudi za Petra Zupana. Ob tem upravičeno pričakujemo, da se mu do končne razrešitve te obtožbe prekine prestajanje zaporne kazni.

To obvestilo javnosti in poziv pristojnim institucijam, v podporo upokojenemu brigadirju Petru Zupanu, izjavljamo in podpisujemo načelniki republiškega štaba TO (SV) ter poveljniki pokrajinskih štabov TO v času osamosvajanja Slovenije in kasneje. Ob tem javnost obveščamo, da ima Peter Zupan široko podporo tudi med veterani vojne za Slovenijo in pripadniki drugih stanovskih organizacij ter športniki, športnimi delavci in širše.

Generali Janez Slapar, Iztok Podbregar, Ladislav Lipič,brigadirji Bogdan Beltram, Vladimir Miloševič, Viktor Krajnc,polkovnik Miha Butara, podpolkovnika Franc Anderlič in Janez Lesjak.

Povezani članki