Airbus dostavil prvi helikopter UH-72B lakota ameriški Nacionalni gardi

by Urednik

NOVI (EVROPSKI) HELIKOPTER ŽE DOBAVLJEN AMERIŠKI VOJSKI

Airbus Helicopters, Inc. je prvi UH-72B – najnovejšo različico svojega helikopterja lakota –  iz svojega proizvodnega obrata v Columbusu v Mississippiju dostavil Nacionalni gardi Ameriške vojske. To je prvi od 18 helikopterjev UH-72B lakota, ki trenutno podpirajo kritične misije Nacionalne garde.

»Z dodajanjem UH-72B lakota v našo floto, ameriška vojska  povečuje našo zmogljivosti za reševanje življenj, zaščito skupnosti in zagotavljanje pomoči ob nesrečah, ko je to najbolj potrebno,« je ob tem izjavil polkovnik Calvin Lane, vodja projekta ameriške vojske za helikopterje za pomožne namene.  

»Helikopter lakota je sestavni del ameriške vojske že več kot 15 let in veselimo se, da bomo imeli koristi od najnovejših tehnologij in zmogljivosti, ki jih bo zagotovila najnovejša različica 72B – brez dodatnih stroškov za raziskave in razvoj vojske.« UH-72B je najnovejša različica preizkušenega komercialnega letala, ki je že na voljo od leta 2006.

UH-72B, ki temelji na zelo uspešnem Airbus Helicoptersovem modelu H145, vključuje tehnologije, ki povečujejo varnost in zmogljivost letenja, vključno z glavnim rotorjem s petimi kraki, repnim fenestron (oplaščenim) rotorjem, motorji Safran Arriel 2E in elektronskim sistemom helionix, zasnovanim z Airbusom. Paket helionix vključuje napredni dvojni  štiriosni avtopilot, ki zagotavlja avtomatiziran vzlet in popolnoma povezane pristope k lebdenju.

»Naše ekipe v Misisipiju, med katerimi so številni veterani ameriške vojske in Nacionalne garde, so ponosne, da so izdelale in dostavile najnovejšo različico helikopterja lakota v podporo ključnim misijam vojske, ki ščiti in služi naši državi,« je ob dobavi prvega helikopterja povedal Scott Tumpak, namestnik predsednika, odgovoren za programe vojaških helikopterjev Airbus v ZDA.

 »Zahvaljujemo se ameriški vojski za zaupanje Airbusu, ki ga uživa v ZDA že več kot 15 let.«

S skupaj 10 različnimi konfiguracijami prinaša nova lakota dokazane zmogljivosti, izjemno zanesljivost delovanja in neprekosljivo vsestranskost za širok spekter vojaških misij. Airbus Helicopters, Inc. izdeluje lakote v svojem proizvodnem obratu v Columbusu v Misisipiju, ki zaposluje skoraj 250 zaposlenih, od tega je kar  40% ameriških veteranov.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

 

 

Povezani članki