Albanija za drobiž prodaja svoje “muzejske” lovce

by Urednik

ALBANIJA PRODAJA BOJNA LETALA IN HELIKOPTERJE IZ ČASA HLADNE VOJNE

Albanija bo 22. februarja 2016 na dražbi iskala potencialne kupce za 40 vojaških letal in helikopterjev, ki so jih albanske oborožene sile uporabljale še v času komunistične ureditve. Naprodaj bodo dobro desetletje prizemljena letala Yak-18, MiG-15, MiG-17, MiG-19, MiG-21 ter helikopterji Mil Mi-4.

Na svoj račun bodo tako prišli zbiralci in muzeji, ki bodo lahko sovjetske letalnike oz. njihove kitejske različice (licenčna proizvodnja) od albanskega obrambnega ministrstva odkupili že za nekaj tisoč evrov.

Prodajana vojaška letala in helikopterji so bila del flota 210-ih letalnikov in nekdaj ponos na Balkanskem polotoku izolirane komunistične države. Albanija je po Titovem sporu z Informbirojem leta 1948 sklenila zavezništvo s Sovjetsko zvezo, po sovjetski okupaciji Češkoslovaške leta 1968, pa je Albanija izstopila iz Varšavskega pakta in se povezala še tesneje povezala z Ljudsko republiko Kitajsko. Ravno te politične odločitve so botrovale, da je večina albanskih letalnikov kitajskega izvora, pa čeprav so bili ti izdelani po sovjetski licenci.

Albansko obrambno ministrstvo bo skušalo prodati 6 letal Nanchang CJ-6 (Yak-18), tri MiG-15, tri Shenyang FT-2 (MiG-15 UTI), osem Shenyang J-5 (MiG-17 in trenažerji MiG 17 UTI), deset Shenyang J-6 (MiG-19), šest Chengdu F-7 (MiG-21) ter štiri helikopterje Harbin Z-5 (Mil Mi-4). Letalniki so bili izdelani med 1950 in 1977, Albanija pa upa, da bo z njimi zaslužila dobrih 400.000 evrov. Poskušali jih bodo prodati zainteresiranim vojaškim muzejem in zasebnim zbiralcem, ki se zanimajo za vojaške “spominke” iz časa hladne vojne. Začetne cene so postavili v razponu od 8.000 do 13.000 evrov. Iztržek nameravajo na albanskem obrambnem ministrstvu nameniti opremljanju vojske z oborožitvijo NATO-standarda.

Stara letala in helikopterji sovjetskega (kitajskega) izvora so v zadnjih letih postali breme Albanskim letalskim silam, ki nima denarja za njihovo vzdrževanje. Albanci so se že v letih 2012 in 2013 na šestih dražbah poskušali “znebiti” odvečnih letal in helikopterjev, vendar večinoma neuspešno (verjetno tudi zaradi visokih cen). Albanija je bojna letala MiG sovjetskega in kitajskega izvora prizemljila že v letu 2005, potem ko je septembra 2004 pilot Jani Tarifa izgubil življenje med poletom s polno oboroženim lovcem MiG-19.

Zastarela albanska bojna letala in helikopterji, ki že več let niso več primerni za letenje, so še vedno parkirana na vojaških letališčih Rinas (nedaleč od Tirane), Kucavo (na jugu) in Gjadri (severno od Tirane).

Albanska vojska ima trenutno v uporabi (leteče) le še novejše evropske helikopterje AS532 cougar (4), MBB Bo 105 (8), AB 205 (3), AB 206 (5),  AW109 (1) in EC 145 (3), medtem ko so vsa letala prizemljena oz. v skladiščih.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

VIDEO: Albanske letalske sile

 

Povezani članki