Alžirija tehta možnosti glede nakupa bojnih letal

by Urednik

ALI JE LAHKO RUSKI SU-35 ŠE VEDNO ODGOVOR NA ALŽIRSKE POTREBE?

Alžirski mediji so v začetku julija 2022 poročali, da so letalske sile te države upokojile svoje zadnje lovce MiG-25 in s tem končale njihovo skoraj 50-letno kariero.

Da bi Alžirija nadomestila ali izboljšala lovske zmogljivosti, so alžirskim letalskim silam (AAF) predlagali več modelov, od ruskih Su-35 in Su-57 do kitajskih J-10B in čeških L-39NG (?).

Rusija je glavni tradicionalni vir orožja za Alžirijo in pregledi SIPRI kažejo, da je bila ta severnoafriška država v letih 2016-2020 tretji največji uvoznik ruske vojaške opreme. Shephard Defense Insight je januarja poročal, da je država enkrat že zavrnila nakup letal Su-35, vendar jih niso povsem izključili. Shephard Defense Insight nadalje ugotavlja, da obstaja alternativni načrt, po katerem bi  Alžirija nadgradila svoje lovce Su-30MKA s tehnologijami Su-35, medtem ko čaka na nakup naprednejšega Su-57.

Alžirski obrambni analitik Akram Kharief je potrdil Shephard Defense Insightu, da dejansko obstaja povpraševanje po nadgradnji dela flote Su-30 alžirskih letalskih sil, zlasti nadgradnja in posodobitev sredi življenjske dobe tega letala – t.i. MLU, ki vključuje radar žuk-AE, novo letalsko elektroniko in zmogljivejše motorje AL-41F. Dodal je, da se Alžirija ni dokončno odrekla možnosti nakupa letal Su-35, zanje pa se lahko odloči tudi katera druga afriška država.

Egipt je npr. marca 2019 podpisal 2 milijardi dolarjev vredno pogodbo za nakup 26 Su-35SE, toda dejstvo, da ZDA pričakujejo, da bodo Kairu v okviru programa FMS (Foreign Military Sales ) prodale bojna letala Boeing F-15 advanced eagle, kaže, da naj bi bil dogovor o nakupu ruskih suhojev mrtev, čeprav je uradno ni bilo potrditve egiptovskega ministrstva za obrambo. 30. maja se je v ruski televizijski oddaji pojavil posnetek, ki prikazuje par nedavno izdelanih lovcev Su-35SE (flanker-E), namenjenih egiptovskim letalskim silam, posnet v letalski tovarni Komsomolsk-on-Amur v Rusiji. Na letalu sta bili vidni novi serijski številki 9221 in 9237, kar lahko pomeni, da naročilo ostaja veljavno za Kairo ali novega kupca, kot je Alžirija.

Kharief je to komentiral: »Egipt bo zelo verjetno opustil svoje ambicije s Su-35 zaradi strahu pred sankcijami v skladu z zakonom o boju proti ameriškim nasprotnikom s sankcijami (CAATSA), finančnih težav, s katerimi se sooča, saj želi Rusija gotovinska plačila, in vse slabših vojaških odnosov med državama.«  Alžirske letalske sile bi zato lahko izkoristile priložnost in nabavila najmanj 12 Su-35SE, ki naj bi bili prvotno namenjeni Egiptu, je dodal.

Pomembno je omeniti, da Alžirija zaradi morebitnih prepovedi izvoza ameriške vojaške opreme ni tako ogrožena kot Egipt, saj je veliko bolj odvisna od Rusije, Nemčije in Francije. Bilo je nekaj špekulacij, da bo Su-57 nadomestil alžirske MiG-25, vendar je to malo verjetno, saj naj bi se serijska proizvodnja slednjih začela šele v letih 2026-2027 in tudi to je optimistična napoved, glede na vpliv rusko – ukrajinske vojne na rusko obrambno industrijo. V ozadju nenehnih napetosti s sosednjim Marokom je nakup letal naslednje generacije za Alžirijo nujna prednostna naloga, na katero menda ne želi čakati.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki