Američani pomotoma poslali rakete AGM-114 hellfire na Kubo

by Urednik

BO KUBA VRNILA ZDA RAKETE HELLFIRE ALI JIH PRODALA KITAJSKI OZ. SEVERNI KOREJI?

Američani so se zapletli v novo »vojaško krizo« s Kubo, po tem ko so po vojaški vaji zveze Nato v Španiji z letalsko pošiljko po pomoti poslali lasersko vodene protioklepne rakete AGM-114 hellfire v Havano namesto na Florido, je razkril Wall Street Journal. »Incident« se je zgodil že v letu 2014, ameriške oblasti pa želijo, da jim Kubanci vrnejo rakete, saj se bojijo, da bi jim ukradli tehnologijo in jo prodali.

Ameriške rakete hellfire je podjetje Lockheed Martin (proizvajalec) po Natovi vaji v Španiji poslalo v Nemčijo in Francijo. Ko je pošiljka prispela na pariško letališče Charles de Gaulle so jo pomotoma dali na letalo za Havano, namesto da bi jih poslali nazaj na Florido.

Kubanska vojska raket AGM-114 hellfire (zrak-zemlja, morje-kopno) ki se jih lahko lansira iz bojnih helikopterjev, letal, brezpilotnih letal in ladij, sicer ne more sama uporabiti, saj v njih ni eksploziva. Vendar pa v poveljstvu Ameriške vojske obstaja bojazen, da bi kubanska vlada lahko delila tehnologijo s tujimi silami, kot sta Severna Koreja, Kitajska in nenazadnje tudi Rusija. Uradna US s poznavanjem razmer, ki je želel ostati anonimen, je potrdila nezgode na AP.

Po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na anonimne vire iz Pentagona, želijo ZDA vojaško opremo nazaj, vendar Kuba ne kaže naklonjenosti, da bi rakete hellfire vrnila.Washington in Havana sta v juliju 2015 sicer ponovno vzpostavila diplomatske odnose po več kot pol stoletja sovražnosti, vendar so odnosi med sovražnikoma iz časov hladne vojne še vedno hladni.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki