Američani v Jemnu po pomoti ubili 15 civilistov

by Urednik

AMERIČANI IZVAJAJO POVRAČILNE UKREPE ZA JEMENSKI NAPAD AL KAIDE

Ameriško brezpilotno letalo je v Jemnu včeraj napadlo konvoj avtomobilov in ubilo 15 ljudi, ki so bili namenjeni na poroko. Ameriška vojska naj bi civiliste zamenjala za pripadnike al Kaide. V ponedeljkovem napadu v vzhodnem Jemnu pa so ubili tri civiliste.

Iz Jemna je včeraj, 12. december 2013, prišla novica, da je neznano letalo v osrednji provinci al Baida v zračnem napadu ubil 15 ljudi, ki so bili namenjeni na poroko. Lokalni mediji so potrdil, da je šlo za brezpilotno letalo (UAV). “Zračni napad zgrešil cilj in zadel poročni avto konvoj, 10 ljudi je bilo ubitih takoj in še pet jih je umrlo v bolnišnici,” je dejal predstavnik države. V napadu je bilo ranjenih še pet ljudi.

Vsekakor ZDA z napadi odgovarjajo tudi na zadnji napad al Kaide v Jemnu (6. december 2013), kjer je samomorilec z avtomobilom bombo ubil 52 in ranil več kot 160 ljudi, ki so bili na območju komleksa jemenskega obrambnega ministstva v Sanaaju.

Združene države Amerike so v zadnjih mesecih okrepile napade z brezpilotnimi letali na Arabskem polotoku kot del boja proti al Kaidi (krilo AQAP). Napade z brezpilotnimi letali v Jemnu, ki naj bi bilo glavno oporišče al Kaide na Arabskem polotoku (AQAP), Ameriške letalske sile priznavajo, vendar podrobnosti o njih ne izdajajo. ZDA želijo z napadi stabilizirati državo, kjer potekajo boji prav med južnimi separatisti in severnimi uporniki. To naj bi bila za Ameriko mednarodna prednostna naloga, predvsem zaradi bojazni pred vojnim stanjem sosede proizvajalke nafte Savdske Arabije in glavne plovne poti.

Organizacija Human Rights Watch je že avgusta v podrobnem poročilu zapisalo, da so ameriški napadi z raketami in brezpilotnimi letali v Jemnu ubili že na desetine civilistov.

Pripravil: A. Knific, foto: AFP

Povezani članki