Ameriška kopenska vojska izbrala novo pištolo Sig Sauer P320

by Urednik

SIG SAUER P320 BO PRI AMERIŠKIH VOJAKIH ZAMENJAVA ZA PIŠTOLO BERETTA M9

Sig Sauer je dobil natečaj, na katerega se je prijavilo še osem proizvajalcev, za novi modularni pištolski sistem za kopensko vojsko ZDA v okviru programa modularne pištole.

Pogodba je ovrednotena na 580 milijonov dolarjev, vključuje pa tri različice pištole P320, opremo in strelivom. S P320 bodo zamenjali službeno pištolo kopenske vojske ZDA Beretta M9, ki je zdaj  v uporabi. Berettina M9 je bila standardna pištola v Kopenski vojski ZDA, Letalskih silah in Vojni mornarici ZDA vse od leta 1985 (kar je takrat pomenilo precejšnje in veliko presenečenje ob obilici ameriških pištolskih izdelkov v kalibru 9 mm).

Zanimivo, da tudi Slovenska vojska in Policija uporabljata pištole istega proizvajalca Beretta – model 92SF (od M9 se razlikuje v nekaj podrobnostih). V nedavno objavljenem razpisu Slovenske vojske za 50 kompletov pištol bo ravno tako sodeloval italijanski proizvajalec Beretta, zelo verjetno pa tudi SiG Sauer in prav lahko se zgodi, da bo imela Slovenska vojska ponovno v oborožitvi pištolo istega proizvajalca (isti model?) kot Ameriška vojska.

Skupino Sig Sauer danes sestavljajo proizvajalci Sig Sauer, Newington New Hempshire v ZDA, JP Sauer & Sohn in Blaser v Nemčiji ter Swiss Arms AG v Švici, njihov slogan pa je Rojeni v Evropi, izpopolnjeni (dovršeni) v ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: Lucky Gunner

Povezani članki