Ameriška mornarica želi več deset palubnih F/A-18 super hornet

by Urednik

POMANJKANJE PALUBNIH LOVCEV ZARADI ZAMUD PRI F-35C

Ameriška mornarica namerava v naslednjih letih kupiti nekaj deset palubnih različic lovskih bombnikov F/A-18E/F super hornet, s katerimi nameravajo zapolniti vrzel, ki nastaja ob čakanju na palubno različico lovca 5. generacije F-35C.

Na letalonosilkah Vojne mornarice ZDA (US Navy) trenutno deluje 342 lovcev F/A-18E/F super hornet (še 24 jih je naročenih) in 314 starejših lovcev F/A-18A/B/C/D hornet, za katere načrtujejo, da jih bodo nadomestili s palubnimi F-35C.

Zaradi čakanja na nove “nevidne” F-35, se mornarica ubada s pomanjkanjem lovcev na svojih letalonosilkah. Ob tem se bo v naslednjih letih iztekla življenjska doba starejših lovcev F/A-18A/B/C/D hornet, zato želijo vrzel zapolniti z nakupom več eskadrilj palubnih lovcev F/A-18E/F super hornet. Ob tem v Vojni mornarici ZDA dodajajo, da je to le začasna rešitev in še vedno stremijo k pridobitvi lovcev F-35C.

Nova bojna letala so predvidena za nakup v proračunskem  letu 2018. Ameriška mornarica se bo, glede na poročila, v naslednjih dveh letih soočila s pomanjkanjem približno 70 bojnih letal zaradi povečane stopnje uporabe, daljšega časa vzdrževanja (od pričakovanega) za super hornete in zamude pri razvoju (dobavi) palubnih F-35C.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki