“Ameriška podjetja rešujejo finančne težave s prodajo orožja Ukrajini”

by Urednik

KRIZA V UKRAJINI IN NA BLIŽNJEM VZHODU PRINESLA POVEČANJE POVPRAŠEVANJA PO OROŽJU

Ameriška obrambna podjetja prodajajo orožje Ukrajini in drugim državam v vojni, da rešujejo ameriške finančne težave v času svetovne gospodarske krize, je v sredo 25. februarja 2015 dejal dr. Ali Ahmady, svetovalec ministra za informiranje v Siriji.

“Ameriška podjetja iz industrije orožja in energetska podjetja (nafta in plin) so tista, ki nadzorujejo odločitve Amerike. Znano je, da je svetovna finančna kriza in njene posledice potisnile ta podjetja v reševanje krize s prodajo orožja v druge države, med katerimi je tudi Ukrajina. Te družbe skušajo reševati svoje (ameriške) probleme na račun težav ljudi v teh državah (ki kupujejo orožje),” je dejal Ahmady, ki je tudi član Akademije za geopolitične krize, poroča ruski medij RIA Novosti.

Washington v zadnjem letu pomaga ukrajinskim oblastem in Ukrajinski vojski, vključno z vojaškim usposabljanjem, vojaško opremo (neubojno) in finančno podporo. Vendar pa ameriški predsednik Barack Obama doslej še ni odkrito priznal dobave orožja Kijevu,kot tudi ne morebitnega sodelovanja ameriških najetih vojakov.  Ameriška pomoč se je uradno omejila le na neubojno vojaško opremo, vključno z nekaj lahkimi oklepnimi vozili.

Vendar pa v zadnjem času nekateri zahodni visoki uradniki, vključno z ameriško svetovalko za nacionalno varnost Susan Rice in vrhovnim vojaškim poveljnikom zveze Nato Philipom Breedlovom, vztrajajo pri dobavi orožja Ukrajini, vendar uradna odločitev o tem še ni bila sprejeta.

V začetku februarja 2015 je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da so ruske obveščevalne službe našle dokaze, da so ZDA že dobavile orožje Kijevu.

Zaostrene razmere v Ukrajini, kot tudi na Bližnjem vzhodu, so vsekakor povečale povpraševanje po oborožitvenih sistemih. Ukrajinska vojska se z zastarelimi sovjetskimi oborožitvenimi sistemi težko kosa s pro-ruskimi separatisti (ki so neuradno oboroženi z ruskim orožjem), medtem ko so na Bližnjem vzhodu, kjer se odvijajo spopadi z Islamsko državo (ISIS), priči “novim” taktikam bliskovitih napadov in vse boljši oborožitvi militantnih skupin (denar služijo z nafto in plinov, izsiljevanjem,…).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki