Ameriška vojska usposablja ukrajinske vojake

by Urednik

Ameriška vojska zagotavlja, da bo v poldrugem mesecu pripravila bataljon oboroženih sil Ukrajine po standardih Nata.

Na ozemlju Nemčije se je začelo vojaško usposabljanje pripadnikov oboroženih sil Ukrajine, Američani pa Kijevu obljubljajo vrnitev popolnoma usposobljenega bataljona ukrajinskih vojakov v poldrugem mesecu, poroča Associated Press.

Minulo nedeljo, 15. januarja 2023, je ameriška vojska začela uriti večjo skupino ukrajinskih vojakov, ki so pred dnevi prispeli v Nemčijo. Tokrat se bo naenkrat usposabljalo približno 500 vojakov ukrajinskih oboroženih sil, ki bo trajalo “pet do osem tednov”. Usposabljanje poteka pa na vadišču Grafenwöhr na Bavarskem, Pentagon pa Kijevu obljublja popolnoma izurjen bataljon po Natovih standardih.

Američani temu programu usposabljanja pripisujejo velik pomen, v ponedeljek, 16. januarja 2023, je pripravljalni tabor obiskal načelnika združenega štaba oboroženih sil ZDA Mark Milley. Pred tem so poročali, da so ZDA za Ukrajino že usposobile približno 3100 vojakov.

Medtem so se v ukrajinskih virih pojavile informacije, da se je vojaško osebje oboroženih sil Ukrajine začelo pripravljati za delovanje z ameriškimi bojnimi vozili bradley, usposabljanje pa prav tako poteka v Nemčiji. Poročajo, da se usposablja vojaško osebje iz 47. brigade oboroženih sil Ukrajine, ki je nameščena na severu regije Harkov. Možno je, da bo prav ta brigada prejela del ameriških vozil, ki naj bi kmalu prispela v Ukrajino.  V službi 47. brigade so tudi slovenski tanki M-55S in emiratski lahki oklepni transporterji T6 panthera.

Pripravil: B. Knific, foto: twitter DefenseU

Povezani članki