Ameriške letalske sile so v Evropo napotile jurišna letala A-10 warthog

by Urednik

AMERIŠKA JURIŠNA LETALA A-10 NA VOJAŠKIH VAJAH PO EVROPI

Ameriške letalske sile (USAF) so sporočile, da je deset jurišnih letal A-10C thunderbolt II iz flote narodne garde dodeljenih 104. lovske eskadrilje 5. maja 2022 prispelo na Islandijo, od koder so pot nato nadaljevali na Norveško oz. v Makedonijo.

V sporočilu za javnost je Poveljstvo Ameriških letalskih sil v Evropi in Afriki zapisalo, da so štiri letala  A-10 warthog 6. maja preletela na Norveško, preostalih šest pa je 7. maja odletelo v Severno Makedonijo v podporo manevrskim operacijam.

Poleg izvajanja trenažnih poletov iz Norveške in Severne Makedonije naj bi letala A-10 napotili na operativne lokacije v Severni Makedoniji, Latviji, Litvi, Estoniji in na Poljskem, da bi izvajalo svoje zmogljivosti Agile Combat Employment.

A-10 je primarno letalo za bližnjo zračno podporo in je prvo letalo ameriških letalskih sil, ki je bilo zasnovano posebej za bližnjo zračno podporo kopenskim silam. Te zmogljivosti zagotavljajo bistveno podporo kopenski komponenti skupnih sil in omogočajo vojaški prožnost ZDA pri projekciji moči v zelo spornih regijah.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki