Ameriški rušilec kršil suverenost “kitajskega” otočja Spratly

by Urednik

INCIDENT NA OBMOČJU SPORNIH OTOKOV V JUŽNEM KITAJSKEM MORJU

V začetku tega tedna je ameriški rušilec USS Lassen (DDG-82) zaplul v sporne vode v Južnem kitajskem morju v prvi od serij načrtovanih patruljnih plovb na tem območju, kjer v zadnjih letih vse bolj prihajajo do izraza kitajske ozemeljske zahteve.

Kitajsko zunanje ministrstvo je po incidentu sporočilo, da Kitajska šteje zaplutje ameriške vojaške ladje razreda Arleigh Burke znotraj 12 navtičnih milj od umetno ustvarjenih otokov arhipelaga Spratly za nezakonito in predstavlja kršitev suverenosti Kitajske.

Prav zaradi ostrega odziva s strani Kitajske, naj bi prvi mož Pacifiškega poveljstva Ameriške vojske Harry Harris v prvih dneh novembra 2015 obiskal Kitajsko. Kot poročajo kitajski mediji, naj bi bil razlog obiska prav incident z ameriškim rušilec, ki je zaplul v sporne vode. Kitajski analitiki se nadejajo, da bo obisk Harrisa priložnost za povečanje medsebojnega razumevanja med velesilama.

Nekateri mediji omenjajo, da naj bi se srečanje zgodilo med 2. in 5. novembrom 2015, drugi pa, da se bodo pogovorili kar prek videokonference.

Kitajska vojska in mornarica v zadnjih letih vse bolj ogrožata (vojaško) prevlado ZDA in njenih lokalnih zaveznic v azijskih vodah. Kitajsko zanimajo (sporna) otočja Diaoyu (Senkaku), Paracel in Spratly tako zaradi bogatih ribolovnih območjih, kot tudi nahajališč nafte in zemeljskega plina. Za sporne otoke je Kitajska v sporu z Japonsko (Diaoyu), Filipini, Vietnam in Malezija (Spratly), Tajvanom in ponovno Vietnamom (Paracel).

Kitajska vojska je v zadnjih mesecih zgradila več vojaških letalskih in mornariških baz na nekaj od približno 750 otokih ter grebenih otočja Spratly (grebene so nasuli, da so nastali otoki). Kitajci trdijo, da so to storili z namenom obrambe suverenosti njenega ozemlja in vod do oddaljenosti 12-ih navtičnih milj.

Združene države Amerike so opozorile, da ne priznavajo kitajske trditve o suverenosti nad spornimi otoki, ob tem pa večkrat izrazile zaskrbljenost nad dejavnostmi Pekinga v regiji.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki