Ameriški rušilec USS Zumwalt se je pokvaril v Panamskem prekopu

by Urednik

POPORODNE TEŽAVE AMERIŠKEGA RUŠILCA VREDNEGA KAR 4,4 MILIJARDE USD

V začetku tedna se je pri plovbi skozi Panamski prekop pokvaril najsodobnejši in do sedaj najdražji ameriški rušilec USS Zumwalt (DDG-1000), ki je bil na poti v svojo novo mornariško bazo v San Diegu. Rušilec so na popravilo odvlekli v nekdanjo ameriško pomorsko bazo Balboa (ob vstopu v Panamski prekop).

Več kot 4,4 milijarde dolarjev vredni rušilec novega razreda zumwalt se je ustavil in celo podrsal ob rob kanala zaradi težav s toplotnimi izmenjevalci elektrarne plovila, ki skrbi za dobavo električne energije za številne ključne sisteme na ladji, vključno z orožjem, radarji in pogonskim sistemom.

Rušilec USS Zumwalt je prvo površinsko plovilo Ameriške mornarice, ki uporablja integriran elektroenergetski sistem (IPS) za zagotavljanje električne energije za pogon ladje in delovanje sistemov. Po podatkih mornarice, novi sistem ustvari približno 78 megavatov moči.

Načrtovano je bilo, da bodo na novi rušilec USS Zumwalt ob prihodu v San Diegu namestili bojne sisteme, ga testirali in ocenili delovanje, nato pa opravili operativno integracijo s preostalo floto.

Američani imajo z najsodobnejšim rušilcem razreda zumwalt obilico težav, ki so se pokazale med pomorskimi testiranji (in nekako spominjajo na težave večnamenskega lovca F-35). Nazadnje so septembra 2016 ugotovili, da v ladjo vdira morska voda, a so težavo inženirji kmalu rešili.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki