ANALIZA: Zakaj padajo suhoji v Ukrajini?!

by Urednik

VELIKE IZGUBE UKRAJINSKIH LETALSKIH SIL

V čem je vzrok relativno velikih izgub ukrajinskega letalstva, predvsem jurišnih Su-25 frogfoot in pa helikopterjev, pa ne nazadnje tudi lovcev MiG-29, v kratki analizi podaja naš sodelavec Igor Božinovski.

Pro-ruski separatisti so v bližini Luganska v sredo, 20. avgusta 2014, sestrelili še šesto jurišno letalo Suhoj Su-25 Ukrajinskih letalskih sil, pred tem tudi že dva lovca MiG-29, skupno število sestreljenih letal pa že presega številko 20.

Božinovski pravi, da je problem velikih izgub Ukrajinskega vojnega letalstva zelo kompleksen, letala Su-25 pa so eklatanten pokazatelj stanja. Tako navaja nekaj bistvenih razlogov, zakaj je Ukrajinsko vojno letalstvo utrpelo tolikšne izgube.

Vzroki za relativno velike izgube vojaških letal Ukrajinskih letalskih sil

  • Obupno stanje in konstantno pomanjkanje sredstev za Ukrajinske oborožene sile vključno z vojnim letalstvom.
  • Nizka raven letalskega usposabljanja in sredstev za usposabljanje, ki sta zelo zastarela in dejansko na ravni bivše Sovjetske zveze.
  •  Skorajda popoln razpad sistem logistike, posebno pa vojaških raziskav in analitike.
  • Zelo zastarela (čeprav še vedno primerna za to vrsto konflikta) vojaška oprema in oborožitev.
  • Zelo slab, zmeden in pogosto tudi korumpiran ter slabo učinkovit sistem poveljevanja in nadzora.
  • Precej ostarel (lahko bi rekli skorajda star) vojaško-pilotski kader.
  • Skrajno napačna taktična uporaba sil in skorajda neobstoječa koordinacija sil na terenu, vključno z Vojnim letalstvom. 
  • Podcenjevanje nasprotnikovih sil (NOD) ter obenem precenjevanje lastnih zmogljivosti (sindrom JNA Vukovar).

Poleg tega je večina pro-ruskih prostovoljcev šla skozi sistem usposabljanja  usposabljanje Sovjetske zveze v ravnanju s protiletalskimi sistemi, številni pa so znanje nadgradili in izpopolnili v številnih konfliktih v post sovjetskem obdobju, je bolj jasno, da so rezultati Ukrajinskega vojnega letalstva skladni z vsem zgoraj omenjenim.

Ukrajinsko jurišno letalo Su-25 frogfoot

Samo letalo Su-25 je zelo dobro, gre za žilavega jurišnika (primerov je veliko), vendar tudi letalo ni sposobno vsega in ne more vzdržati več zadetkov naenkrat, ko enkrat pride v »past«, v katero ga speljejo uporniki, ki ga pričakajo v coni obrambe, ki jo branijo ne le s številnimi sistemi zračne obrambe, pač pa tudi z artilerijskimi sredstvi z različnimi kalibri in dometi, pred katerimi se je težko braniti, če padeš v t.i. »past«. Z drugimi besedami: da bi bilo letalo kar najbolj učinkovito in varno uporabljeno, je potrebno najprej dobro planiranje, ne pa vpadanje v nasprotnikove pasti. Kadar pa je na tleh vrsta sistemov zračne obrambe v rokah dobro izurjenih operaterjev (tako lokalnih kot iz Rusije), potem niti aktivna niti pasivna zaščita ne pomagata veliko.

Su-25 je najbolje oklepljeno letalo, kar jih imajo Ukrajinci, preprosto in poceni za vzdrževanje ter povsem primerno za udare na odporniške sile. Za te naloge sta tako MiG-29 in Su-27 prav uporabna in precej bolj ranljiva.

Pripravila: Igor Božinovski, B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Nad Luganskom sestrelili jurišno letalo Su-25

Pro-ruski separatisti so v bližini Luganska v sredo, 20. avgusta 2014 popoldne, sestrelili še eno jurišno letalo Ukrajinskih letalskih sil, pilota še iščejo.

UKRAJINA: Pro-ruski separatisti sestrelili še eno vojaško letalo MiG-29

Pro-ruski separatisti so v nedeljo, 16. avgusta 2014, dopoldne v regiji Lugansk sestrelili še enega lovca MiG-29 iz flote Ukrajinskih letalskih sil.

Povezani članki