Aretirali 8 Špancev, ki so se v Ukrajini borili na strani separatistov

by Urednik

ARETIRALI PRVE EVROPSKE DRŽAVLJANE, KI SO SE BOJEVALI V VZHODNI UKRAJINI

Španska policija je v petek 27. februarja 2015 zgodaj zjutraj aretirala 8 državljanov, ki so sodelovali v spopadih med Ukrajinsko vojsko in pro-ruskimi separatisti, je sporočilo špansko notranje ministrstvo. Predstavnik ministrstva je dejal, da so se vsi zaporniki borili “na isti strani”, ni pa sprva želel pojasniti, ali so se borili skupaj kijevskimi silami ali kot podporniki neodvisnosti vzhodnoukrajinskih regij.

Vseh osem Špancev je v Ukrajino na bojišča odšlo že lani in se pred kratkim vrnilo, prav vsi pa naj bi se pridružili separatistom, ki se borijo za neodvisnost v regijah Lugansk in Doneck.

Ministrstvo je dejala, da so osumljenci sami na socialnih omrežjih objavili posnetke usposabljanja, rokovanja z orožjem in izražali podporo separatistom. Zaključili so še, da je to prva operacija v Evropi, ki je usmerjene proti tujim borcem v Ukrajini.

Osem španskih državljanov je bilo pridržanih ob 05:30 GMT v petek 27. februarja 2015 med racijo, ki je potekala v različnih regijah po Španiji – v Asturiji, Kataloniji, Ekstremaduri, Madridu, Murciji in Navarri.

Madridski Odbor za podporo anti-fašistični Ukrajini pa je sporočil, da so priprli le državljane, ki so se v vzhodni Ukrajini borili na strani pro-ruskih separatistov. Predstavnik Odbora Agustin Rivas je jutranji dogodek označil kot “manifestacijo dvojnih standardov”, saj niso aretirali španskih državljanov, ki so se borili na strani Ukrajinske vojske.

Vseh osem Špancev, ki so se vrnili iz Ukrajine po sklenjenem premirju, so obtožili vpletenosti v ubijanje, posedovanje orožja in eksplozivnih teles, ob tem pa tudi dejavnosti v tujini, ki so v nasprotju z interesi Španije. Rivas je komentiral, da so te obtožbe “nimajo nobene veze z realnostjo.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki