Baltske države bi lahko kupile švedske lovce gripen

by Urednik

SAAB NAČRTUJE 10 % DELEŽ GRIPNOV MED PROIZVEDENIMI LOVSKIMI LETALI

V času napetih odnosov med Rusijo in Ukrajina priložnost za prodajo svojih lovcev JAS-39 gripen vidi tudi švedsko podjetje Saab, ki najnovejšo različico ponuja tudi baltskim državam (Latvija, Litva, Estonija), kot tudi Belgiji, Danski, Portugalski in Finski.

Švedski Saab je sporočil, da se za nakup lovcev gripen zanimajo tudi Indonezija, Peruju, in Filipinih, medtem ko so s Švedsko že podpisali pogodbo za nadgradnjo 60-ih iz različice C v E, načrtujejo pa še nakup vsaj 10-ih novih (različica E). Zaključna pogajanja pa potekajo z Malezijo. Švedske letalske sile, v sodelovanju s proizvajalcem Saab, dajejo v najem 24 lovcev JAS-39 gripen C/D tudi Češki in Madžarski, najela pa jih je tudi Brazilija (varovanje nogometnega svetovnega prvenstva), ki jih bodo nato nadomestili s 36-imi novimi različicami E (pogodba še ni podpisana).

Nekaj dni nazaj je Češka s švedskim proizvajalcem podpisala pogodbo za podaljšanje najema lovcev JAS-39 gripen C/D za nadaljnjih 12 let vse do leta 2027 v vrednosti 21,4 milijard čeških kron (1,07 milijarde USD), skupaj z nadgradnjami letal.

Vsekakor je novica tudi “obliž na rano” nedavno izgubljenega posla s Švico, kjer so prebivalci na referendumu nasprotovali nakupu 22-ih lovcev JAS-39 gripen E v vrednosti 3,4 milijarde dolarjev.

V naslednjih 20 letih podjetje Saab načrtuje prodajo od 300 do 450 lovcev gripen v različicah C, D in E, s tem pa bi proizvedli  10 % vseh lovcev na svetovnem trgu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki