Belgijska vojska bo odprodala vsa VIP letala

by Urednik

V PRIHODNJIH LETIH BODO ZA VIP PREVOZE NAJEMALI LETALA

Belgijski ministrski svet se je odločil za odprodajo celotne flote civilnih potniških letal (bela flota), ki jih Belgijske letalske sile uporabljajo za VIP prevoze. Ob tem bodo začeli postopka javnega naročanja, da bi v celoti privatiziral to zmogljivost, je sredi januarja 2018 sporočila belgijska vlada.

Belgijsko obrambno ministrstvo je izvedlo študijo, da bi preverilo, ali bi lahko vojaške operativne zahteve za to vrsto prevoza izpolnjevala pogodba o javnih službah, hkrati pa spoštovala sedanjo raven razpoložljivosti po nižjih stroških, je navedeno v izjavi. V prihodnje zato nameravajo skleniti 8-letno pogodbo o zakupu civilnih potniških letal (bela flota), z možnostjo podaljšanja za štiri leta. Obstoječo floto letal bodo tako v naslednjih mesecih prodali.

Belgijska vojaška flota VIP letal omogoča vojaške operacije s prevozom potnikov v komercialnih letalih in VIP polete za belgijskega kralja, člane belgijske vlade in evropskih organov,…  V ta namen uporabljajo 5 letal: Dassault falcon 20-5 in falcon 900B, dva Embraer ERJ-135 in dva ERJ-145. Po potrebi pa najamejo še letalo Airbus A321 pri Avicu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki