Bell predstavil nadgradnjo za helikopterje Bell 412

by Urednik

BELL UVAJA NOV POSODOBITVENI PAKET ZA VEČNAMENSKE VOJAŠKE HELIKOPTERJE BELL 412

Novi posodobitveni paket helikopterskega proizvajalca Bell Helicopters omogoča uporabnikom helikopterjev nadgradnjo modelov Bell 412SP v različico Bell 412HP, s tem pa povečanje zmogljivosti in pa zmanjševanje stroškov operativne rabe tega letalnika.

Novi komplet za nadgradnjo v model 412HP omogoča povečanje moči pogonskega sklopa za 165 KM, kar pomeni tudi prevažanje več tovora na večjo višino. Bistveni deli tega posodobitvenega sklopa so tako na primer nova transmisija glavnega rotorja, nova os repnega rotorja ter posodobljeni reduktor repnega rotorja.

Bell Helicopter je prve nadgradne komplete vgradil na helikopterje nemškega uporabnika Agrarflug Helilift GmbH & Co. KG. Ta nemški operater deluje že 30 let, uporablja pa več kot 40 helikopterjev, ponuja pa helikopterske čarterske prevoze, pa tudi vzdrževanje helikopterjev in šolanje pilotov ter vzdrževalnega osebja.

Posodobitveni komplet za model 412HP sestavljajo deli in sklopi s kakršnimi opremljajo najnovejše modele 412.

Osem helikopterjev Bell412  (1 x različica 412SP /Special Performance, 2 x  412HP / High Performance – nadgrajen v 412EP (Enhanced Performance), 5 x 412EP) uporablja tudi 15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske, katerega helikopterji Bell 412 (skupaj 8) izvirajo iz začetka devetdesetih let in so presegli polovico življenjske dobe, vsekakor pa so že ali bodo prav kmalu vsi potrebni temeljite obnove – nadgradnje. Večino helikopterjev Bell 412 je Slovenska vojska namreč uporabljala v mirovnih misijah v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu, tako da imajo veliko število ur naleta, veljajo pa za zelo zanesljive in uporabne za najrazličnejše namene. Med drugim tudi za vrsto reševalnih in humanitarnih ter drugih civilnih reševalnih in podobnih  nalog.

15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske smo podrobneje predstavili v sredinski prilogi v Reviji Obramba, april 2014.

Pripravil: B. Knific, foto: Planespotter, Slovenska vojska

Povezani članki