Bo Češka podaljšala najem lovcev JAS-39 gripen?

by Urednik

BODO GRIPNI PREDRAGI ZA ČEŠKO?

V Pragi pričakujejo, da bodo obnovili najemno pogodbo za 14 švedskih lovskih letal JAS-39 gripen, ki poteče leta 2015, je včeraj izjavil odhajajoči češki premier Jiri Rusnok. “Pogajanja so v zaključni fazi. Odločitev je na strani naše države. Švedi čakajo naš dokončni odgovor na svoje nedavno ponudbo,” je povedal novinarjem. Nova pogodba za lovce gripen naj bi bila podpisana konec tega leta ali v začetku leta 2014. Vendar pa kaj lahko pride do zapletov, saj Češko konec oktobra čakajo parlamentarne volitve.

Češka vojska je za najem švedskih lovcev za obdobje 2005-2015 plačala skoraj 1 milijardo USD (780.000.000 €). Švedske letalske sile imajo tako v uporabi 12 enosedih lovcev JAS-39 gripen C in dve dvosedi različici JAS-39 gripen D, namenjeni za šolanje pilotov.

 Največja težava pri morebitnem podaljšanju najema lovcev gripen pa je cena, saj Švedska noče znižati cene najema, pa čeprav v svetu vlada kriza.

To je junija 2012 poudaril tudi nekdanji češki premier Petr Nečas, ki je dejal, da Stockholm “noče sodelovati” v zvezi z obnovitvijo, saj naj ne bi želel znižati cene najema.

Spomnimo, da je Nečas odstopil junija, zaradi domnevne vpletenosti v vohunjenje in podkupovanje. Češki predsednik je zato imenoval novo tehnokratsko vlado z Rusnokom na čelu, ki pa je izgubila zaupnico v tem mesecu.

“Naslednja vlada bo sprejela končno odločitev o najemu gripenov, vendar bo ta kabinet (Rusnokov) storil vse, da se najem omogoči,” je včeraj izjavil češki minister za obrambo Vlastimil Picek. Dodal je, da bo nova pogodba boljša za Češko in velja za “obdobje, daljše od 10-ih let.”

Pripravil: Anže Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Lovci JAS-39 gripen Čeških letalskih sil

Povezani članki