Bo Indija izdelovala lovce JAS-39 gripen E ali F-16 block 70?

by Urednik

INDIJSKE LETALSKE SILE PRIČAKUJEJO DOMA (LICENČNO) IZDELANE LOVCE

Švedsko podjetje Saab je obljubilo postavitev najsodobnejšega obrata za proizvodnjo bojnih letal v Indiji, je bilo rečeno v začetku februarja 2017, potem ko se je ta švedski letalski proizvajalec znašel v enakovredni tekmi za indijsko naročilo več kot dvesto letal z ameriški proizvajalcem Lockheed Martinom.

Ta Saabova ponudba za bojno letalo JAS-39 gripen E je prišla dan zatem, ko je Lockheed Martin ponudil postavitev proizvodne linije za sestavljanje lovcev F-16 v Indiji, čeprav je bilo moč razumeti, da bo Trumpova administracija takšne posle ponovno vzela pod drobnogled.

V tekmi za indijsko bojno letalo, kupili naj bi skupaj 200 do 250 primerkov, sta ostala še Saabov JAS-39 gripen E in ameriški Lockheed Martin F-16, potem ko je indijsko obrambno ministrstvo lani oktobra izdalo tako imenovani prvi zahtevek.

Saabov prodajni direktor Kent-Ake Molin je pred dnevi dejal, da bodo postavili najmodernejši proizvodni obrat – v skladu z vsemi okoljevarstvenimi zahtevami – v primeru, če se bo Indija odločila za njihovo letalo. Prodajali bi ga tudi na svetovnem trgu. Saab je bil v pogovorih z več kot 100 letalskimi in obrambnimi proizvajalci v Indiji, ki bi zagotavljali komponente za izdelavo letala, s čemer bi Indija ustvarila tudi odlično osnovo za konstrukcijo, razvoj in izdelavo lastnega bojnega letala v prihodnosti.

Kot pravijo Švedi, ponujajo Indijcem letalo nove generacije, ne pa letalo, ki se mu življenjska doba izteka in ga številna vojaška letalstva že zamenjujejo, pri tem pa so puščico jasno usmerili v ameriškega tekmeca F-16. Lockheed Martin je namreč Indiji obljubil postavitev proizvodnih zmogljivosti za izdelavo lovca F-16 block 70, ki bi jih iz Forth Wortha v Teksasu preselili v Indijo, saj se v Forth Worthu povsem preusmerjajo v izdelavo F-35 za USAF (in druge kupce). Izdelovali bi letalo, ki ga uporablja 25 držav v svetu, seveda pa v najsodobnejši in najbolj izpopolnjeni izvedenki. Kot pričakujejo, naj bi se Indija odločila za eno od ponujenih možnosti že v letošnjem letu, da bi čim prej zadostili potrebam indijskega vojnega letalstva po (lahkem) bojnem letalu in splošni usmeritvi po modernizaciji oboroženih sil. Indijski problem so (bili vedno) dolgi dobavni roki, vendar je ministrski predsednik Nerendra Modi zagotovil, prav tako pa njegova administracija, da bo modernizacija Indijske vojske potekala hitreje.

Lani septembra je Indija podpisala pogodbo za nakup 36 francoskih lovcev rafale za skupaj približno 7,8 milijard evrov, kar je prvi večji indijski nakup bojnih letal v dveh desetletjih. Sprva je bilo resda mišljeno precej večje naročilo rafalov, vendar strani nista prišli skupaj glede cene in (licenčne) proizvodnje tega letala v Indiji. Zato Indijci tudi iščejo drugega proizvajalca, ki naj bi zapolnil potrebe po novih bojnih letalih.

Trumpova kritika ameriških avtomobilskih in farmacevtskih proizvajalcev, ki prestavljajo proizvodnjo v tujino ter potem od tam uvažajo končne izdelke, je povečala zaskrbljenost glede morebitnega vpliva na Lockheedovo ponudbo Indiji, čeprav naj bi v tem primeru proizvajalec z letali F-16 oskrboval Indijo in bržkone ne ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki