Bo Kitajska obnovila dve sovjetski nosilki helikopterjev razreda Kijev?

by Urednik

KITAJCI NEKDANJI NOSILKI UPORABLJAJO KOT ZABAVIŠČNA TEMATSKA HOTELA

V kitajskih medijih so se pojavile govorice, da bi lahko Kitajska mornarica v prihodnjih letih začela uporabljati nekdanji sovjetski nosilki helikopterjev Kijev in Minsk razreda Kijev. Obe letalonosilki-križarki so namreč po upokojitvi kupila kitajska zasebna podjetja, ki nekdanji vojaški ladji uporabljata kot vojaška tematska parka-hotela v Tianjianu in Shenzhenu.

Ruska mornarica je obe ladji razreda Kijev upokojila v letu 1994, Kitajcem pa ju prodala v letu 1995 in 1996, kot tematska vojaška parka pa ju uporabljajo zadnjih nekaj let.

Kitajska ima trenutno v svoji pomorski floti letalonosilko Liaoning, nekdanjo sovjetsko letalonosilko Riga razreda Admiral Kuznecov, ki so jo kot ladjo Varyag v letu 1998 odkupili od Ukrajine in posodobili do leta 2012. Kitajski mornarici bo Liaoning (16) služil kot ploščad za vzletanje in pristajanje palubnih lovcev Shenyang J-15, ki so ga Kitajci razvili na osnovi ruskega letala Suhoj Su-33 (leta 2001 so od Ukrajine kupili prototipno različico T-10K-3). Novi helikopterski nosilki razreda Kijev pa bi lahko služili kot ploščadi za helikopterje za protipodmorniško bojevanje. Kitajska sicer že razvija tudi lastno letalonosilko.

Kitajska je sposobna posodobiti in pripraviti ladji Kijev ter Minsk za vojaške operacije, kar je razvidno iz njihovega dela na Liaoningu. Če bi ji uspelo obe plovili pripraviti za ponovno obratovanje, bo Kitajska imela najmočnejšo vojaško ladjevje na Daljnem vzhodu. Po slikah sodeč sta tako nekdanja sovjetska vojaška ladja Minsk kot Kijev vsaj na zunaj v zelo dobrem stanju, vendar ni znano ali motorji še delujejo.

Nosilke helikopterjev (križarke) razreda Kijev

V času Sovjetske zveze so zgradili štiri letalonosilke razreda Kijev, ki so služile sprva v Sovjetski, nato pa v Ruski mornarici. Rusija je vse štiri upokojila med letom 1994 in 1996. Prvi dve (Kijev in Minsk) so prodali kitajskim zasebnim podjetjem, ki jih uporabljajo v komercialne namene, tretjo (Novorossiysk) so razstavili in kot staro železo prodali na Kitajsko, četrto (sprva se je imenovala Baku, nato pa Admiral Gorshkov) pa so začeli uporabljati šele leta 1987. V letu 2004 so prav to nosilko helikopterjev prodali Indiji, ki jo je preuredila v letalonosilko in jo sedaj uporablja kot NS Vikramaditya.

Kijev in Minsk bili prvi dve plovili štirih nosilk helikopterjev razreda Kijev, ki so jih v sovjetski ladjedelnici št. 444 v Mykolaivu v Ukrajini za potrebe Sovjetske mornarice gradili od leta 1970 dalje. Razred Kijev je znan kot vojaške ladje nosilke-križarke, saj so ta 45.000-tonski plovila lahko oborožena z od 80 do 200 raket zemlja-zrak, dvema dvojnima topoma AA (76.2 mm), osmimi sistemi  AK-630 (30 mm) in 10-imi torpednimi cevmi. Ladja razreda Kijev lahko doseže hitrost 32 vozlov, na njej pa so imeli nameščenih  14 do 17 helikopterjev Ka-25 ali Ka-27/29 oz. do 12 letal s sposobnostjo za  vertikalni vzlet in pristanek (VTOL) Jak-38.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki