Bo Rusija svoje »mistrale« izdelovala na Krimu?

by Urednik

RUSIJA S KRIMOM DOBILA LADJEDELNICO ZA GRADNJO VELIKE AMFIBIJSKO-DESANTNE LADJE

Krimska ladjedelnica »Zaliv« (Zalyv) v mestu Kerch naj bi gradila velike vojaške amfibijsko-desantne ladje, kot je francoska mistral, je pred dnevi izjavil krimski minister za gospodarsko politiko Andrei Vasyuta. Po njegovih besedah pa vprašanje o gradnji ruskih amfibijsko-desantnih ladij sploh ne bi obstajalo, če bi Rusija že pred petimi leti imela takšno ladjedelnico.

Tako velik suhi dok, dolg 360 in širok 60 m, ima samo »Zaliv«, namenjen pa je  ​gradnji ladij z velikim spodrivom. Tukaj so na primer zgradili Krim – največji tanker nekdanje Sovjetske zveze –  s spodrivom 180.000 ton. Poleg tega so v tej ladjedelnici izdelali tudi trupe največjih sovjetskih jedrskih ledolomilcev. Trenutno v »Zalivu« izpolnjujejo nekaj pomembnih državnih naročil, tako gradijo reševalne ladje A-163 in pa tankerje.

Ladjedelnica zaposluje približno 2000 ljudi, za zadnji dve desetletji pa je bil značilen precejšen odliv delavcev, ki pa so se začeli počasi vračati na delo, ko so Krim priključili Rusiji. Kot pa pravi Andrej Vasjut, zdaj potrebujejo predvsem nove tehnologije in seveda projekte.

V »Zalivu » pa so med drugim izdelali tudi tovorno ladjo Sevmorflot, ki   po spodrivu prekaša rusko letalonosilko Andrej Kuznecov (s spodrivom 60.000 t). Ključno za ladjedelnico je vprašanje modernizacije, s tem procesom pa se zdaj ubadajo številni projektni biroji v celinski Rusiji.

Pripravil: B. Knific, foto:

SORODNE NOVICE:

Rogozin: Rusija “zmore” tudi brez francoskih ladij razreda mistral

Podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je dejal, da Rusija “zmore” tudi brez dveh francoskih amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral, Rusija pa si lasti tudi krmni del ladij.

Nemčija predlaga, da EU kupi “ruski” amfibijski ladji razreda mistral

Evropska unija bi lahko zaradi sankcij proti Rusiji od francoskega proizvajalca DCNS odkupila dve amfibijsko-desantni ladji razreda mistral, ki jih ta gradi za Rusko mornarico.

Povezani članki