Nemčija predlaga, da EU kupi “ruski” amfibijski ladji razreda mistral

by Urednik

BO EVROPA REŠEVALA FRANCOSKE LADJEDELNICE?

Evropska unija bi lahko zaradi sankcij proti Rusiji od francoskega proizvajalca DCNS odkupila dve amfibijsko-desantni ladji razreda mistral, ki jih ta gradi za Rusko mornarico, ocenjujejo nekateri vojaški analitiki.

Ta možnost se je pojavila po tem, ko tako ZDA kot države Evropske unije, pridružila pa se je tudi Japonska, zaostrujejo gospodarske sankcije zaradi podpore pro-ruskih separatistov v vojaških spopadih v vzhodni Ukrajini. Italija je tako z Rusijo že prekinila sodelovanje na obrambnem področju, prav tako pa tudi Velika Britanija in Nemčija, ki je prekinila dobavo vojaških komponent.

Francija se za ta korak pri vojaških helikopterskih nosilkah razreda mistral še ni odločila, saj naj bi Rusija že plačala velik del kupnine, sklenjena pogodba pa predvideva visoko denarno kazen za tistega, ki prekine pogodbo. Francija je leta 2011 z Rusijo podpisala pogodbo za prodajo dveh amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral v vrednosti 1,2 milijarde USD, prvo (Vladivostok) naj bi dobavili še v letu 2014, drugo (Sevastopol) pa v letu 2015.

Francija si tako ne more privoščiti odpovedi pogodbe, po kateri bi imela (po nekaterih podatkih) najmanj 1,6 milijarde USD izgube – propadla pa bi tudi francoska ladjedelniška industrija, če hitro ne najde kupca za ladji.

Francoska vlada naj bi že nekaj tednov iskala pot iz pogodbe, ne da bi ogrozili svojo ladjedelniško industrijo. Nemška mornarica je tako predlagal rešitev, da EU kupi ladji in jih uporablja za potrebe celotne Evrope. V tem primeru pa ni znana usoda pogodbe za 4 (+4) desantne ladje CTM NG, ki naj bi bile del opreme ruskih ladij razreda mistral.

Ruska mornarica pa je za svoji bodoči helikopterski nosilki razreda mistral že naročila 32 bojnih helikopterjev Kamov Ka-52K hokum-B (aligator), nanje pa bodo namestili tudi transportne helikopterje Ka-29TB helix  ter reševalne Ka-27PS helix-d.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, DCNS

Bojni helikopter Ka-52 aligator

 SORODNE NOVICE:

Francija že grozi Rusiji s preklicem pogodbe za ladjo mistral

Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da je pripravljen preklicati prodajo druge vojaške amfibijsko-desantne ladje razreda mistral Rusiji.

Rusija bo naročila 32 helikopterjev Ka-52K za ladji mistral

Ruska mornarica bo naročila 32 palubnih helikopterjev Ka-52K za na krov ladij razreda mistral, katere bo Francija dobavila Rusiji nepopolno – brez nekaterih sistemov.

Povezani članki