Rusija bo naročila 32 helikopterjev Ka-52K za ladji mistral

by Urednik

FRANCIJA BO RUSIJI PREDALA LADJI MISTRAL BREZ NEKATERIH SISTEMOV

Potem ko je v zadnjem času veliko govora o morebitnem preklicu francosko-ruske pogodbe za amfibijske ladje mistral, predvsem želja ZDA, pa so na dan že prišle nove informacije o ruskem naročilu palubnih helikopterjev Ka-52K, kot tudi o nepopolni opremi ladij.

Namestnik ruskega obrambnega ministra Jurij Borisov  je obiskal letalskega proizvajalca Progress Aresenyev, kjer se je pogovarjal o morebitnih naročilu 32 palubnih helikopterjev Kamov Ka-52K za obe novi  amfibijski ladji razreda mistral (Vladivostok in Sevastopol), je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

“Obrat je v stabilnem položaju in ima dolgoročno pogodbo za dobavo 146 helikopterjev Ka-52 aligator vse do leta 2020. Nadaljnji načrti vključujejo tudi nakup 32 helikopterjev za potrebe nosilk helikopterjev,” je ob tem dejal Borisov in dodal da Ruska mornarica želi helikopterje Kamov Ka-52K na krovu ladij razreda mistral, ki sta trenutno še v gradnji v Franciji.

Ruska podjetja, ki sodelujejo pri projektu izgradnje dveh amfibijskih ladij razreda mistral (Rusija je naročila dve francoski ladji z možnostjo nakupa dodatnih dveh), pa so že oznanili, da bi se morala Rusija, če želi dobiti na ladjah vse visokotehnološke sisteme, naročiti še drugi par ladij.

Amfibijska ladja razreda mistral

Gre predvsem za francosko tehnologijo komunikacijskih sistemov, sistemov za poveljevanje in nadzor, ki bi jih Francija vgradila v ladje le, če Rusija kupi vse štiri mistrale. Po mnenju ruskih strokovnjakov se to verjetno ne bo zgodilo. To pa ne omogoča floti Ruske mornarice, da bi dobila tuje znanje za uporabo na svojih ladjah drugih razredov.

Ruski časnik Izvestia je zapisal, da po pogodbi med Rusko mornarico in francoskim podjetjem DCNS, ruska stran dobi dostop do tujih sistemov, brez možnosti za vzpostavitev lastne proizvodnje, le pri naročilu še dveh ladij.

Ruska mornarica je pri francoskem podjetju DCNS naročila dve ladji razreda mistral (možnost še dveh) kot tudi vsaj 4 desantne ladje CTM NG (možnost še štirih), ki jih bodo uporabljali na ladjah mistral.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Amfibijska ladja razreda mistral

Francoska in ruska različica (desno) ladje razreda mistral

Francija bo dobavila Rusiji amfibijske ladje mistral in desantne CTM

Francija bo dobavila Rusiji obe amfibijskih ladji razreda mistral (Vladivostok in Sevastopol), kot tudi vsaj 4 (+4) desantne ladje CTM NG, je sporočil francoski predsednik Francois Hollande.

Povezani članki