Francija bo dobavila Rusiji amfibijske ladje mistral in desantne CTM

by Urednik

FRANCIJA NE POPUŠČA AMERIŠKIM PRITISKOM

Francija bo dobavila Rusiji obe amfibijsko-desantni ladji razreda mistral (imenovani Vladivostok in Sevastopol), kot tudi vsaj 4 (+4) izkrcevalne ladje CTM NG, če le ne bodo proti Moskvi uvedene pan-evropske gospodarske sankcije, je sporočil francoski predsednik Francois Hollande. To je francoski odgovor na predlog skupine ameriških kongresnikov, da bi moral vrh zveze NATO razmisliti o francoski prodaji vojaških ladij Ruski mornarici.

“Francija bo izpolnil svojo pogodbo in ne vidimo razloga, da ne bi ladij dobavili pravočasno,” je dejal francoski predsednik. Nato je nadaljeval, da so bili do sedaj sprejeti le ukrepi druge ravni in spomnil (ZDA in nekatere zahodne države), da je Francija z Rusijo zavezana s pogodbo za prodajo dveh nosilk helikopterjev razreda mistral v vrednosti $ 1,2 milijarde USD. “Ta pogodba je bila podpisana v letu 2011 in je še vedno v veljavi. Trenutno niso sprožene nobene sankcije proti Rusiji, ki bi lahko preprečile dobavo. Zato pogodba ostaja v veljavi in tako bo ostalo, če do oktobra (ko bo Francija dobavila Rusiji prvo ladjo) ne bo nobenih sankcije bodo ladje dobavljene Rusiji. To je zelo preprosto. Ne smemo pozabiti, da odstop od pogodbe predvideva odškodnino v vrednosti več milijard evrov,” je zaključil Hollande.

Poleg v javnosti “zelo glasne” pogodbe za gradnjo in prodajo vojaških ladij mistral, Francija in Rusija sodelujeta še pri projektu štirih desantnih ladij CTM NG (Chaland Materialom de Transport de Nouvelle Generation). Vendar pa so vse štiri izkrcevalne ladje CTM NG tudi del amfibijskih ladij razreda mistral. Mišljene so namreč za uporabo pri izkrcevanju kopenskih enot iz ladij mistral, po dve pri vsaki ladji.

Zaključek gradnje prve izkrcevalne ladje CTM NG se naglo bliža, Rusija pa naj bi vse štiri prejela od proizvajalca STX Lorient že do konca oktobra letos. Še štiri dodatne izkrcevalne ladje tega tipa pa naj bi Ruska mornarica prejela v drugi polovici prihodnjega leta.

Izkrcevalna - desantna ladja CTM

Francoske izkrcevalne ladje CTM NG dosežejo največjo hitrost 20 vozlov, v dolžino merijo 27 m in v širino 7 m.

Ruska mornarica pa bo poleg francoskih ladij CTM NG dobila tudi izkrcevalne ladje domače proizvodnje. Gre za projekt 21820 imenovan tudi Dugong, ki ga izdelujejo v ladjedelnici Yaroslavl, ki je že lani prestavila podobno izkrcevalno ladjo imenovano Denis Davydov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Izkrcevalna - desantna ladja CTM

Sorodne novice:

ZDA kritizirajo Francijo glede prodaje vojaških ladij Rusiji

14/05/2014

ZDA kritizirajo Francijo glede načrtovane prodaje dveh vojaških ladij razreda mistral Rusiji kljub dogajanju v Ukrajini, takšno stališče pa bodo zagovarjali tudi v prihodnje.

Povezani članki