Bo Rusija v Simferopolu namestila strateške bombnike Tu-22M3?

by Urednik

UKRAJINA ŽE UPOKOJILA BOMBNIKE TU-22, RUSIJA JIH ŽELI VRNITI OB ČRNO MORJE

V vojaškem letalskem oporišču Guards v bližini Simferopola na Krimskem polotoku bi lahko Ruske letalske sile namestile polk bombnikov dolgega dosega Tu-22M3 backfire oborožen z nadzvočnimi raketami, ki bo deloval pod okriljem Črnomorske flote Ruske mornarice, danes poroča agencija Interfax – AVN, ki navaja anonimni vir v ruskem ministrstvu za obrambo.

V času Sovjetske zveze so imeli v letalski bazi Guards ob Črnem morju tri polke letal oboroženih z raketami. Sprva so uporabljali bombnike dolgega dosega Tupoljev Tu-16, ki so jih nato zamenjali z bolj modernimi Tu-22 v različnih izvedenkah. Ob razpadu Sovjetske zveze leta 1991 je Rusija dobila 19, ki jih je preselila na sever Rusije, Ukrajina pa 20 bombnikov Tu-22 (različice M2 in P), ki bi jih ob potrebi lahko uporabili tudi Rusi.

Ukrajina je zadnjega izmed svojih strateških bombnikov Tu-22M2/3 in Tu-22P uničila v zračni bazi Poltava konec januarja 2006 v okviru (ameriškega) programa za zmanjšanje varnostnih groženj (CTR-Cooperative Threat Reduction). Oktobra 1993 so ZDA in Ukrajina podpisale sporazum pod okriljem CTR za odpravo strateškega jedrskega orožja. Ukrajina je od januarja 2001. v okviru tega programa 60 bombnikov in bila “nagrajena” z 12 milijoni USD.

Ukrajinske letalske sile so obdržale 2 bombnika Tu-22M2/M3 in ju hranijo v letalskem muzeju. Po pisanju nekaterih prisotnih na slovesnosti ob upokojitvi in uničenju zadnjega ukrajinskega bombnika Tu-22, je neki ameriški general dejal, da so si oddahnili ob uničenju dela teh bombnikov, ki “prinašajo stalen glavobol sedežu Nata v Evropi”.

Za potrebe bombnikov Tu-22M3pa bodo morali Rusi obnoviti infrastrukturo vojaške baze v Simferopolu. Že pred časom je Ukrajina na Krimu pridružila svoje sile iz letalske baze Kutch k oporišču Gards, predvsem zaradi pomanjkanja denarja za vzdrževanje obeh oporišč.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Wikipedia

Vzlet ukrajinskega bombnika Tu-22

Povezani članki