Bo Švedska prizemljila (predrage) helikopterje NH90?

by Urednik

ŠVEDSKE TEŽAVE S HELIKOPTERJI NH90 SE NADALJUJEJO

Švedska vojska bi lahko kmalu prizemljila 9 večnamenskih helikopterjev NH90, ki jih uporablja za naloge iskanja in reševanja (SAR), zaradi prevelikih obratovalnih stroškov, je dejal švedski obrambni minister Peter Hultqvist.

Do zgražanja nad visokimi stroške je prišlo po tem, ko je švedski radio Ekot objavil informacijo, da Švedsko vojsko uro letenja s helikopterjem NH90 stane 200.000 švedskih kron (več kot 20.000 EUR oz. skoraj 25.000 USD).

V švedskih oboroženih silah razmišljajo o tem, ali je uporabo devetih helikopterjev NH90 predraga in ali naj zmanjšajo njihovo uporabo na najnižjo možno stopnjo, ali naj drastično – popolnoma prenehajo uporabljati te letalnike. Pred dokončno odločitvijo o morebitni prizemljitvi (prodaji?!) bo posebna komisija obrambnega ministrstva podrobno preučila stroške uporabe helikopterja NH90 TTH in predlagala vladi sprejem nadaljnih odločitev.

Obrambni minister Hultqvist pravi, da bodo z dokončno odločitvijo počakali na razjasnitev vseh podrobnosti uporabe teh helikopterjev in tudi na sprejetje obrambnega proračuna, predlog bo objavljen 1. marca.

Švedska se s helikopterji NH90 ukvarja že skoraj 20 let, potem ko so leta 2001 v okviru programa Helikopter 14 (HKP14) oddali naročilo za 18 letalnikov. Na prve helikopterje je zaradi velikih zamud proizvajalca čakala skoraj 15 let in pričakovala da bodo operativni šele po letu 2020, zato je leta 2011 naročila še 15 helikopterjev UH-60M black hawk. Švedske oborožene sile so nato leta 2015 le prejele 6 helikopterjev, v naslednjih letih pa še preostale.

Sprva je Švedska sicer naročila 18 helikopterjev NH90 TTH v dveh različicah – 13 HKP14E za naloge SAR in 5 HKP14F za protipodmorniško delovanje. Zaradi povečanih aktivnosti tujih podmornic ob švedski obali so se leta 2015 nato odločili, da Švedski mornarici namenijo 9 helikopterjev HKP14F, preostalih 9 HKP14E pa ostane kopenskim silam in obalni straži (del vojske).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki