Bo Ukrajina kupila hrvaški transportni letali An-32?

by Urednik

RAZPIS ZA PRODAJO HRVAŠKIH LETAL IN HELIKOPTERJEV (TRETJIČ)

Pred več kot dvema mesecema je hrvaška državna Agencija Alan objavila tri razpise za prodajo sedmih rabljenih helikopterjev Mi-24, dveh dvomotornih transportnih letal An-32B in šestih šolskih letal – po treh PC-9 in PC-9M, poroča hrvaški spletni portal OBRIS.

Prvič so natečaj objavili že v mesecu novembru 2014, vendar zanimanja za »odpisane« letalnike Hrvaških letalskih sil (HRZ i PVO – Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana) ni. Po ponovljenem razpisu pa naj bi bilo drugače. Tako naj bi se za transportna letala Antonov An-32B zanimalo ukrajinsko podjetje Ukrspecexport, krovno ukrajinsko podjetje, ki bdi nad prodajo ukrajinskega vojaškoindustrijskega kompleksa na tujem.

Tako se postavlja logično vprašanje, ali ne gre zgolj za posredovanje Ukrspecexporta, ki bi letali kupil, Antonov pa jih obnovil in nato bi jih Ukrspecexport prodal na tretji trg. Kar bi naj ne bilo nič čudnega, kajti oba hrvaška transporterja sta potrebna obnove, za katero pa v proračunu Hrvaške vojske ni denarja. Tako je res najbolje, da letali kupi proizvajalec, ju obnovi in potem proda na trgu, na katerem je zanimanje za te turbopropelerske dvomotorne vojaške transporterje.

Podobna zgodba je verjetno z jurišnimi helikopterji Mil Mi-24 hind, ki so zagotovo potrebni temeljite obnove, medtem ko so PC-9 v prodaji, ker so postali višek v floti Vojnega letalstva Hrvaške.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Hrvaška prodaja letala PC-9, An-32B in helikopterje Mi-24V, kupuje pa PC-12NG

Republika Hrvaška je objavila natečaj, na katerem prodajajo 6 rabljenih vojaških šolskih letal Pilatus PC-9, 2 transportni letali Antonov An-32 in 7 helikopterjev Mi-24, želijo pa kupiti letalo PC-12.

Kam prodaja Madžarska tanke T-72 – na Češko ali v Ukrajino?

Madžarske oblasti so sporočile, da so Češki vojski iz presežnih zalog prodali 58 tankov T-72 in tako zavrnili namige, da bi jih prodali Ukrajini. Vendar pa ima Češka že sedaj 90 tankov T-72 izven uporabe.

Bo Hrvaška donirala Ukrajini helikopterje Mi-8 in dobila ameriške black hawke?

Ameriška in hrvaška delegacija sta obudili pogovore o tem, da bi Hrvaška donirala Ukrajini helikopterje Mi-8, v zameno pa dobila 7-8 let stare ameriške helikopterje UH-60 black hawk.

Vsi piloti hrvaške skupine »Krila oluje« dali odpoved

Vseh šest pilotov hrvaške vojaške akrobatske letalske skupine »Krila oluje« (6 x Pilatus PC-9M) je dalo odpoved in se selijo v tujino, od koder so dobili ponudbo za službo.

Povezani članki