Bodo italijanski AW-139 zamenjali ameriške helikopterje UH-1 huey?

by Urednik

BOEING IN LEONARDO S HELIKOPTERJEM MH-139 NA RAZPIS AMERIŠKIH LETALSKIH SIL

Ameriški Boeing in italijanski proizvajalec letalnikov Leonardo bosta Ameriškim letalskim silam skupaj ponudila prilagojen helikopter AW139 (Italijani so ga sicer razvili skupaj z ameriškim Bell-om) kot zamenjavo za helikopterje Bell UH-1N huey, ki jih nameravajo upokojiti.

 Večnamenski helikopter AW139 bo za potrebe ameriških oboroženih sil deležen številnih sprememb in bo nosil oznako MH-139. Z njim bosta Boeing in Leonardo nastopila na natečaju za zamenjavo helikopterjev huey, ki  z drugimi besedami pomeni nakup 84 novih helikopterjev. Proizvajalca upata, da bodo lahko helikopterje MH-139 v Leonardovem oz. AgustaWestlandovem proizvodnem obratu v Philadelphiji, kar naj bi prineslo bistveno nižje stroške. MH-139 izpolnjujejo zahteve Ameriških letalskih sil, ki potrebujejo helikopter za prevoz devetih popolnoma opremljenih vojakov in dolet letalnika do 225 navtičnih milj.

Nižji obratovalni stroški, večja zanesljivost, prodanih je že več kot 900 helikopterjev AW-139, preprostejše vzdrževanja bodo prinesli prihranke za zračne sile, poudarjajo pri Boeingu. Ob tem dodajajo, da naj bi kupec (USAF) z nakupom helikopterjev MH-139  v 30-letni življenjski dobi prihranil kar 1 milijardo dolarjev napram konkurentom. Glavni bo seveda Sikorksy HH-60U, Lockheed Martinov derivat helikopterja UH-60 black hawk, ki je že v uporabi v USAF.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing

Povezani članki