Bodo Tajvan, Irak in Južna Koreja kupili ameriške jurišnike A-10 thunderbolt II?

by Urednik

BOEING SE ŽE PRIPRAVLJA NA PRODAJO “LETEČIH TANKOV” A-10

Tajvan, Irak in Južna Koreja so bili označeni kot potencialni kupci posodobljenih ameriških jurišnih letal Fairchild-Republic A-10 thunderbolt II, ki jih nameravajo nekateri v Pentagonu upokojiti v prihodnjih letih, poroča šanghajski Guancha Syndicate.

Paul Cejas, Boeingov glavni inženir ne-Boeingovih programov, je dejal, da se že pripravljajo na možnost upokojitve jurišnikov A-10 “warthog”, o kateri se v zadnjih letih veliko govori v Ameriški vojski, ki bi rada s to potezo privarčevala denar, predvsem na račun uveljavitve problematičnih lovcev 5. generacije F-35. Cejas je dejal, da na lastno pest pripravljajo program modifikacij za letala A-10, če bi se Pentagon odločil upokojiti (in prodati) ta v boju izredno vzdržlijiva letala, ki jim pravijo tudi “uničevalci tankov”.

Jurišno letalo A-10 je razvilo zdaj že propadlo podjetje Fairchild-Republic v začetku 1970-ih, Boeing pa je v letu 2007 dobil naročilo za program za podaljšanje življenjske dobe teh letal. Boeing ima za modernizacijo 173 ameriških letal A-10 sklenjeno pogodbo do leta 2017, z možnostjo modernizacije še dodatnih 69 letalnikov. Do sedaj se je 105 moderniziranih jurišnikov A-10 thunderbolt II že vrnilo v floto Ameriških letalskih sil. Te imajo aktivnih okoli 200 letal A-10, še 60 pa jih skladiščijo (v rezervi) v Arizoni.

Prav zaradi sklenjene pogodbe in desetine prenovljenih letal A-10 vidi Boeing rešitev v prodaji le teh, če se Pentagon odloči za njihovo upokojitev. Pripravili pa so tudi nov oz. dodaten program modernizacije, ki bi vključeval nov motor, dodatno nadgradnjo kokpita glede na potrebe kupca, …

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki