Boeing dal Maleziji ugodno ponudbo za lovce F/A-18 super hornet

by Urednik

AMERIČANI ODLOČENI PRODATI SVOJA LETALA MALEZIJCEM

Malezija je v ožji izbor za novo lovsko letalo, s katerim bodo zamenjali stare sovjetske lovce MiG-29, uvrstila pet proizvajalcev, za nakup 18 bojnih letal pa naj bi se odločili že letos. Ameriški Boeing ponuja lovce F/A-18 super hornet block II po izredno ugodni ceni, skupaj s financiranjem.

Kandidati za novega lovca Malezijskih letalskih sil so evropski Eurofighter typhoon, švedski SAAB JAS-39 gripen, francoski Dassault Aviation rafale, ameriški Boeing F/A-18E/F super hornet in ruski Suhoj Su-30. Sprva se je govorilo, da želi Malezija kupiti od 36 do 40 novih lovcev, zanje a naj bi namenili od 1,84 do 2,46 milijarde USD. Vendar pa je z gospodarsko krizo prišlo do rahlih sprememb in bodo kupili 18 letal.

V začetku februarja 2015 so iz ameriškega Boeinga sporočili, da so Maleziji pripravili zelo velikodušno ponudbo za svoje lovce F/A-18 super hornet, ki se ji ne bo moglo približati noben konkurenčni ponudnik. Američani ponujajo zelo dostopno ponudbo za nakup 18-ih lovcev za daljše časovno obdobje, ki bo lahko vključevala tudi zelo ugodno financiranje. Malezija se namreč ukvarja z izzivom financiranja novih lovcev, toliko bolj zaradi finančnih omejitev, ki jih prinaša upočasnitev svetovne gospodarske rasti.

Maleziji ponujajo lovce F/A-18 super hornet block II, ki so v Ameriških letalskih silah v uporabi že od leta 2007, po izredno ugodni ceni, poleg tega pa so že preizkušeni in bodo imeli zato z njimi nižje stroške tekom življenjske dobe, pravijo Američani. Poleg tega Malezijske letalske sile od leta 1997 že uporabljajo 8 lovcev F/A-18D hornet, ki so bili nadgrajeni v letu 2011 v različico za vsevremensko in tudi nočno letenje. Tako so malezijski piloti že vajeni letenja s temi lovci, kakor tudi tehniki njihovega vzdrževanja.

Američani so lovce F/A-18 super hornet ponujali Maleziji že leta 2002, vendar so se ti takrat odločili za nakup 18-ih letal Suhoj Su-30.

“Če pogledate na stroške celotnega življenjskega cikla, od prevzema do podpore za letala v vsej svoji življenjski dobi, vključno z usposabljanjem, logistiko in upokojitvijo, podpora običajno pomeni do 70% stroška nakupa,” je dejal Howard M Berry, podpredsednik Boeinga za prodajo lovca F/A-18 na tuje trge.

Malezijske letalske sile imajo v svoji floti poleg 8-ih lovcev F/A-18D hornet, še 12 lovcev MiG-29N (dva v dvosedežni različici NUB), 18 letal Suhoj Su-30MKM, 18 lovcev Northrop F-5 tiger II (dva od tega izvidniška RF-5E tigereye) in 20 lahkih bojnih letal BAE hawk. Ob tem pa imajo tudi 18 trenažnih letal Aermacchi MB-339 in kar 47 letal Pilatus PC-7 (17 od tega v verziji Mk II).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Boeing

VIDEO: Malezijske letalske sile

Povezani članki